Rusia face presiuni asupra Republici Moldova: Moscova AVERTIZEAZĂ Chişinăul că RISCĂ dacă se integrează în UE

Publicat: Luni, 16 Iunie 2014 13:14 // Actualizat: Luni, 16 Iunie 2014 13:14 // Sursa: romaniatv.net

Rusia a avertizat Republica Moldova în legătură cu riscurile care ar putea să apară în cazul integrării ei în Uniunea Europeană, a afirmat luni ministrul rus adjunct al economiei Aleksei Lihaciov, avertismentele Moscovei multiplicându-se pe măsura apropierii datei de 27 iunie când Chişinăul urmează să semneze Acordul de asociere la Uniunea Europeană, după cum relatează RIA Novosti, citată de Agerpres.

Pe măsură ce data semnării Acordului de Asociere a Republicii Moldova - 27 iunie - cu Uniunea Europeană se apropie, Moscova face din ce în ce mai multe presiuni pentru a determina Chişinăul să nu facă acest pas, avertizând-l că se va expune multor riscuri.

'Republica Moldova nu va fi capabilă să combine cele două sisteme de reglementare: CSI (Comunitatea Statelor Independente) şi UE. Ea va trebui să facă o alegere. Şi dacă aceasta va fi în favoarea sistemului european, sistemul CSI va înceta să mai fie confortabil', a explicat Lihaciov.

Moscova a adus la cunoştinţa autorităţilor moldovene aceste temeri, iar partenerii moldoveni susţin că vor putea să evite o astfel de situaţie şi au promis să furnizeze argumente relevante în acest sens, a mai spus ministrul adjunct al economiei.

Consultări bilaterale moldo-ruse în contextul pregătirilor Republicii Moldova pentru semnarea la 27 iunie a Acordului de asociere şi de liber schimb cu UE Rusia a informat Chişinăul în legătură cu riscurile susceptibile să apară în cazul care Republica Moldova va semna Acordul de asociere la 27 iunie, a reiterat oficialul rus, subliniind că poziţia Rusiei este una pragmatică şi nu are nicio legătură cu opţiunea politică a Republicii Moldova. Este vorba doar de riscuri economice la care se expun în acest caz deopotrivă Republica Moldova şi Federaţia Rusă.

Citeşte şi Rusia a semnat cu Belarusul şi Kazahstanul crearea unei Uniuni economice eurasiatice

Lihaciov a reamintit că actualul acord privind zona de liber schimb cu CSI conferă Uniunii vamale dreptul să antreneze mecanisme de protecţie a propriei pieţe dacă una dintre ţările membre ale CSI creează o zonă de liber schimb cu o terţă parte.

În plus, el a atras atenţia că Republica Moldova, în cazul semnării acordului cu UE, s-ar putea confrunta cu angajamente contradictorii de ordin vamal, al reglementărilor în transporturi, al controlului sanitar şi imigraţiei.

Rusia a propus partenerilor ei moldoveni consultări trilaterale cu participarea reprezentanţilor UE în scopul analizării riscurilor posibile pentru fiecare parte în fiecare domeniu de activitate economică.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
16 iun 13:30
...apară în cazul integrării ei în Uniunea Europeană, a afirmat luni ministrul rus adjunct al economiei Aleksei …read more...
1
EUR
4.8738
RON
29 Sep
noapte 12 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H