Rusia face presiuni asupra Republici Moldova: Moscova AVERTIZEAZĂ Chişinăul că RISCĂ dacă se integrează în UE

Rusia a avertizat Republica Moldova în legătură cu riscurile care ar putea să apară în cazul integrării ei în Uniunea Europeană, a afirmat luni ministrul rus adjunct al economiei Aleksei Lihaciov, avertismentele Moscovei multiplicându-se pe măsura apropierii datei de 27 iunie când Chişinăul urmează să semneze Acordul de asociere la Uniunea Europeană, după cum relatează RIA Novosti, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
16 iun. 2014, 10:14
Rusia face presiuni asupra Republici Moldova: Moscova AVERTIZEAZĂ Chişinăul că RISCĂ dacă se integrează în UE

Pe măsură ce data semnării Acordului de Asociere a Republicii Moldova – 27 iunie – cu Uniunea Europeană se apropie, Moscova face din ce în ce mai multe presiuni pentru a determina Chişinăul să nu facă acest pas, avertizând-l că se va expune multor riscuri.

‘Republica Moldova nu va fi capabilă să combine cele două sisteme de reglementare: CSI (Comunitatea Statelor Independente) şi UE. Ea va trebui să facă o alegere. Şi dacă aceasta va fi în favoarea sistemului european, sistemul CSI va înceta să mai fie confortabil’, a explicat Lihaciov.

Moscova a adus la cunoştinţa autorităţilor moldovene aceste temeri, iar partenerii moldoveni susţin că vor putea să evite o astfel de situaţie şi au promis să furnizeze argumente relevante în acest sens, a mai spus ministrul adjunct al economiei.

Consultări bilaterale moldo-ruse în contextul pregătirilor Republicii Moldova pentru semnarea la 27 iunie a Acordului de asociere şi de liber schimb cu UE Rusia a informat Chişinăul în legătură cu riscurile susceptibile să apară în cazul care Republica Moldova va semna Acordul de asociere la 27 iunie, a reiterat oficialul rus, subliniind că poziţia Rusiei este una pragmatică şi nu are nicio legătură cu opţiunea politică a Republicii Moldova. Este vorba doar de riscuri economice la care se expun în acest caz deopotrivă Republica Moldova şi Federaţia Rusă.

Citeşte şi Rusia a semnat cu Belarusul şi Kazahstanul crearea unei Uniuni economice eurasiatice

Lihaciov a reamintit că actualul acord privind zona de liber schimb cu CSI conferă Uniunii vamale dreptul să antreneze mecanisme de protecţie a propriei pieţe dacă una dintre ţările membre ale CSI creează o zonă de liber schimb cu o terţă parte.

În plus, el a atras atenţia că Republica Moldova, în cazul semnării acordului cu UE, s-ar putea confrunta cu angajamente contradictorii de ordin vamal, al reglementărilor în transporturi, al controlului sanitar şi imigraţiei.

Rusia a propus partenerilor ei moldoveni consultări trilaterale cu participarea reprezentanţilor UE în scopul analizării riscurilor posibile pentru fiecare parte în fiecare domeniu de activitate economică.