Rusia îl recunoaşte în sfârşit pe Joe Biden drept noul preşedinte al SUA. Vladimir Putin l-a felicitat, după şase săptămâni, pentru victoria în alegeri

Vladimir Putin l-a felicitat marţi pe Joe Biden pentru victoria în alegerile prezidenţiale din Statele Unite şi s-a declarat 'pregătit pentru o colaborare' cu acesta, a informat Kremlinul într-un comunicat.

15 dec. 2020, 11:01
Rusia îl recunoaşte în sfârşit pe Joe Biden drept noul preşedinte al SUA. Vladimir Putin l-a felicitat, după şase săptămâni, pentru victoria în alegeri

Kremlinul afirmase că va aştepta rezultatele oficiale ale alegerilor înainte de a comenta pe marginea acestora, chiar dacă alte state l-au felicitat pe candidatul democrat pentru victorie în zilele care au urmat scrutinului de la 3 noiembrie. Anunţul de marţi vine ca o recunoaştere din partea Rusiei că Joe Biden este noul preşedinte al SUA.

Vladimir Putin i-a urat preşedintelui-ales succes şi şi-a exprimat încrederea că Rusia şi Statele Unite, care au o responsabilitate specială pentru securitatea şi stabilitatea globale, ar putea, în pofida diferenţelor lor, ajută cu adevărat la rezolvarea multor probleme şi provocări cu care se confruntă lumea„, afirmă Kremlinul în comunicatul publicat marţi, la câteva ore după ce Colegiul Electorilor din SUA a certificat victoria lui Joe Biden la scrutinul din 3 noiembrie.

‘În ce mă priveşte, sunt pregătit pentru o colaborare şi contacte cu dumneavoastră’, a scris Putin în telegrama de felicitare.

Joe Biden, noul preşedinte al SUA, a promis că se va arăta ferm faţă de Rusia, acuzată în special de ingerinţă în sistemul electoral american pentru a favoriza în 2016 alegerea lui Donald Trump. În acelaşi timp, Biden a criticat luni în mod ferm refuzul preşedintelui în exerciţiu Donald Trump de a-şi recunoaşte înfrângerea în alegerile prezidenţiale din SUA, inclusiv prin procesele intentate pentru a contesta rezultatul scrutinului.