Colegiul Electorilor a ratificat victoria lui Joe Biden. Democratul este tot mai aproape să fie declarat oficial președinte al SUA

Joe Biden a declarat luni seară, după ce Colegiul Electorilor SUA l-a confirmat în funcţia de preşedinte ale Statelor Unite, că „statul de drept, Constituţia noastră şi voinţa poporului au triumfat” şi că „este timpul să întoarcem pagina”.

15 dec. 2020, 08:19
Colegiul Electorilor a ratificat victoria lui Joe Biden. Democratul este tot mai aproape să fie declarat oficial președinte al SUA

În discursul susţinut din Delaware după anunţ, Joe Biden a spus că democraţia SUA a fost „forţată, testată şi ameninţată” şi că „s-a dovedit a fi rezistentă, adevărată şi puternică”. El a condamnat încercările preşedintelui Donald Trump de a contesta rezultatele alegerilor şi a subliniat că „voinţa poporului a triumfat”. Confirmarea lui de către Colegiul Electorilor este unul dintre paşii necesari pentru ca Biden să preia funcţia, după cum scrie Time.

Flacăra democraţiei a fost aprinsă în această naţiune în urmă cu mult timp. Şi acum ştim că nimic, nici măcar o pandemie sau un abuz de putere, nu o poate stinge”, a afirmat Joe Biden.

Preşedintele ales a adăugat: „În această bătălie pentru sufletul Americii, democraţia a învins. Noi, oamenii, am votat. Încrederea în instituţiile noastre a fost păstrată. Integritatea alegerilor noastre a rămas intactă. Astfel, este timpul să întoarcem pagina, aşa cum am făcut de-a lungul istoriei, pentru a ne uni, a ne vindeca”.

Citește și Joe Biden şi Kamala Harris, aleşi personalităţile anului de revista Time

Democratul a câştigat alegerile din luna noiembrie cu 306 voturi ale electorilor, iar republicanul Donald Trump a avut 232. Voturile din Colegiul Electorilor au fost trimise Congresului, pentru a fi numărate oficial luna viitoare.

Deşi unii republicani din Camera Reprezentanţilor au spus că vor obiecta cu privire la rezultatele din statele-cheie, ei nu pot decât întârzia procesul în timpul şedinţei comune a Congresului din 6 ianuarie. Apoi Joe Biden va fi învestit pe 20 ianuarie.

Preşedintele în exerciţiu nu a comentat. La scurt timp după votul Colegiului Electoral, el a anunţat pe Twitter plecarea din funcţie a procurorului general, William Barr, care a declarat că nu există dovadă de fraudă în alegerile prezidenţiale, în ciuda acuzaţiilor făcute de Trump.