Rusia începe testarea vaccinului Sputnik V pe 40.000 de persoane

Testarea vaccinului Sputnik V dezvoltat de Rusia împotriva coronavirusului va începe săptămâna viitoare şi va implica peste 40.000 de persoane. Acţiunea va fi supervizată de un organism de cercetare din străinătate, conform susţinătorilor proiectului, transmite Reuters.

RomaniaTV.net
20 aug. 2020, 17:08
Rusia începe testarea vaccinului Sputnik V pe 40.000 de persoane

Vaccinul a fost declarat sigur şi eficace de către autorităţi şi oameni de ştiinţă din Rusia după două luni de teste la scară redusă pe oameni, teste ale căror rezultate nu au fost publicate până acum, scrie agerpres.ro. Cu toate acestea, experţii din Occident s-au arătat sceptici în privinţa vaccinului, avertizând împotriva folosirii sale înainte de parcurgerea cu succes a tuturor etapelor de testare şi reglementare aprobate la nivel internaţional.

Citeşte şi: Rusia a produs 15.000 de doze din vaccinul Sputnik V împotriva coronavirusului

Şeful Fondului Investiţii Directe al Rusiei (RDIF), cel care finanţează vaccinul a precizat că datele referitoare la vaccin vor fi publicate într-o revistă academică în cursul acestei luni. Conform acestuia, Rusia a primit solicitări din străinătate pentru un număr de până la un miliard de doze de vaccin şi are capacitatea de a produce 500.000 milioane anual prin parteneriate de producţie.

Vaccinul va fi testat pe 40.000 de persoane în această fază de testare în masă, în peste 45 de centre medicale de pe teritoriul ţării. Datele sunt puse la dispoziţia OMS şi a câtorva state care iau în calcul să participe la faza finală a trialului, printre care Emiratele Arabe Unite, India, Brazilia, Arabia Saudită şi Filipine, a spus Dmitriev.

Sputnik V a primit deja aprobarea din partea autorităţilor interne de reglementare, ceea ce l-a determinat pe preşedintele Vladimir Putin să declare că Rusia este prima ţară care a înregistrat un vaccin anti-COVID-19. Înregistrarea vaccinului a avut loc însă înaintea lansării testării pe scară largă, cunoscută drept faza III, considerată de mulţi drept o etapă necesară înaintea înregistrării.

Citeşte şi: Rafila, despre vaccinul Sputnik V dezvoltat de Rusia: „Poate fi chiar foarte bun, trebuie să treacă prin mai multe studii clinice”

La nivel mondial, cel puţin alte patru vaccinuri candidat anti-COVID-19 se află în prezent în faza III de testare, potrivit datelor OMS.

Trialul va fi supervizat de o organizaţie de cercetare din străinătate, despre care Dmitriev nu a dat detalii. El a dat totuşi asigurări că strângerea datelor se va face în conformitate cu standardele internaţionale.