Rusia încurajează exportatorii de armament. Ce le-a promis acestora

Guvernul rus a promis că va da 110 milioane de dolari exportatorilor de armamnt  pentru a-i ajuta să-și ramburseze creditele luate de la băncile rusești pentru companiile lor afectate de criza financiară din Rusia.

28 dec. 2014, 16:37
Rusia încurajează exportatorii de armament. Ce le-a promis acestora

Guvernul de la Moscova a promis, duminică, subvenții pentru exportatorii ruși de armament, urmând ca acestea să acopere o parte din dobânzile la creditele luate de la bănci, incluzând banca de stat VEB. Acest sprijin se va ridica la 2,9 miliarde ruble în 2015 și la 2,94 miliarde de ruble în 2016. În comunicat nu sunt precizați exportatorii beneficiari ai sprijinului de stat, însă cel mai mare exportator rus de armament este grupul de stat Rosoboronexport. În 2013, Rusia a vândut peste hotare armament și echipamente militare în valoare de 15,7 miliarde de dolari.

Potrivit unui raport publicat în luna martie de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace /SIPRI/ din Stockholm, în perioada 2009 — 2013, cei mai mari furnizori mondiali de armament au fost SUA (29% din exporturile mondiale), Rusia (27%), Germania (7%), China (6%) și Franța (5%). Împreună, cele cinci state au controlat 74% din vânzările mondiale de armament, iar primele două peste jumătate (56%).