Rusia intenționează să trimită o navă spațială cu energie nucleară pe Lună

Modulul energetic al navei spațiale, numit „Zeus”, este conceput pentru a genera suficientă energie pentru a propulsa încărcătura grea prin spațiul cosmic.

26 mai 2021, 11:40
Rusia intenționează să trimită o navă spațială cu energie nucleară pe Lună

Rusia intenționează să trimită o navă spațială cu energie nucleară pe Lună, apoi pe Venus, apoi pe Jupiter.

Roscosmos, agenția spațială federală rusă, a anunțat sâmbătă că „remorcherul său spațial” – termenul pentru o navă spațială care transportă astronauți sau echipamente de pe o orbită pe alta – este programat să se lanseze într-o misiune interplanetară în 2030.

Modulul energetic al navei spațiale, numit „Zeus”, este conceput pentru a genera suficientă energie pentru a propulsa încărcătura grea prin spațiul cosmic. Este în esență o centrală nucleară mobilă.

Rusia este gata să înceapă să-şi construiască propria staţie spaţială, cu obiectivul de a o lansa pe orbită până în 2030, dacă preşedintele Vladimir Putin îşi va da acordul, a anunţat în aprilie agenţia spaţială Roscosmos.

Proiectul va marca un nou capitol pentru explorarea spaţiului de către Rusia şi încheierea unei colaborări strânse, de două decenii, cu Statele Unite, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, care îmbătrâneşte.

Cu elicopterul pe Marte. Luna viitoare NASA va încerca să facă aparatul să decoleze de pe solul Planetei Roşii
Rusia pregăteşte cosmonauţi din Arabia Saudită pentru o misiune umană comună în spaţiu, a afirmat marţi vicepremierul rus Alexandr Novak, într-un comunicat al guvernului, transmite Reuters.

Rusia şi Arabia Saudită sunt ambele mari exportatoare de petrol, iar cooperarea pe piaţa energiei, ca parte a acordurilor privind producţia de petrol, a constituit până acum nucleul relaţiei lor.

Vorbind despre colaborarea celor două ţări privind utilizarea în comun a spaţiului cosmic, Alexandr Novak a spus că activităţile în curs sunt promiţătoare, în special în ceea ce priveşte instruirea cosmonauţilor şi dezvoltarea unei misiuni spaţiale cu echipaj comun”, a anunţat guvernul după o întâlnire online a comisiei interguvernamentale din Rusia şi Arabia Saudită. Comunicatul guvernului rus nu a furnizat alte detalii.

Roverul chinezesc Zhurong a trimis primele imagini de pe Marte. Misiunea pe Planeta Roşie va dura 90 de zile VIDEO