Rusia intră în OMC

Rusia intră în Organizaţia Mondială a Comerţului, după o perioadă-record de negocieri, de 18 ani.

RomaniaTV.net
16 dec. 2011, 16:47
Rusia intră în OMC

Acordul de aderare a Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului urmează să fie ratificat în următoarele şase luni.  Apoi mai aşteaptă o perioadă de 30 de zile, după care Rusia devine  membră cu drepturi depline a OMC. Până în data de 15 iunie, Parlamentul rus trebuie să ratifice acordul de aderare, pentru ca acesta să intre în vigoare. Ceremonia de aderare s-a desfăşurat la Geneva, unde Rusia a fost reprezentată de ministrul Dezvoltării Economice, Elvira Nabiullina.
Rusia şi-a depus în 1993 candidatura pentru a intra în OMC, însă procesul a fost oprit în urma ostilităţilor cu Georgia. Nicio altă ţară nu şi-a negociat aderarea o perioadă de timp  atât de îndelungată ca  de  într-o perioadă atî până acum atât de mult timp cum a făcut Rusia pentru a intra în OMC, scrie France 24. China a avut şi ea un drum lung de parcurs, dar a aşteptat cu 3 ani mai puţin decât Rusia, devenind în 2001 membră cu drepturi depline a acestei organizaţii care reglementează comerţul mondial.
În total, Rusia a încheiat 39 de acorduri bilaterale pentru a garanta accesul la servicii şi 57 pentru accesul la bunuri, în scopul obţinerii acceptului din partea statelor membre ale OMC. Pentru întreg pachetul, Rusia a acceptat, între altele, să-şi reducă plafonul tarifelor pentru toate produsele de la aproximativ 10% în 2011, la 7,8%.