Rusia îşi consolidează şi fortifică poziţiile din Insula Şerpilor. Ucraina susţine că ruşii se pregătesc pentru debarcarea în Odesa

Rusia fortifică intensiv Insula Șerpilor, un punct strategic extrem de important pentru controlul rutelor maritime din Marea Neagră. Fotografii făcute din satelit pe 14 iunie arată o activitate militară intensă.

15 iun. 2022, 19:33
Rusia îşi consolidează şi fortifică poziţiile din Insula Şerpilor. Ucraina susţine că ruşii se pregătesc pentru debarcarea în Odesa

Analizând fotografia de pe Insula Șerpilor, administratorul contului OSINT-88, a identificat mai multe tranșee, vehicule, instalații radar, poziții de apărare a coastei, camuflaje militare și depozite de combustibil.

Potrivit OSINT-88, în prezent se află pe Insula Șerpilor peste 17 vehicule rusești și sisteme de apărare antiaeriană.

În urmă cu o săptămână, şefa centrului de presă al Forţelor de apărare din sudul Ucrainei, Natalia Gumeniuk, declara că Forţele ruse îşi consolidează poziţiile de luptă în Insula Şerpilor, ocupată temporar de invadatori, şi caută variante pentru o posibilă debarcare de trupe pe coasta regiunii Odesa, în sudul Ucrainei.

Insula Şerpilor, imagine din satelit

„La ora actuală nu se observă o activitate intensă din partea grupului naval al Federaţiei Ruse în Marea Neagră. Acesta încearcă să păstreze distanţa faţă de coastă, ţinând cont că ar putea fi vizat de forţelor ucrainene, aşa cum s-a întâmplat cu crucişătorul ‘Moskva'”, a afirmat Gumeniuk, adăugând că invadatorii ruşi continuă să instaleze noi echipamente în Insula Şerpilor, unde încearcă să-şi consolideze poziţiile.

„Ruşii au instalat deja câteva sisteme de apărare antiaeriană în Insula Şerpilor pentru a-şi apăra navele de eventualele atacuri dinspre ţărm”, a spus responsabila ucraineană într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Ukrinform.

Citeşte şi: Navele ruseşti patrulează în zona platformelor românești de exploatare a gazelor din Marea Neagră

În plus, afirmă aceasta, invadatorii au adus în zona insulei nave mari de desant. Cu toate acestea, o operaţiune de desant la Odesa, anunţată încă la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, nu a avut loc încă, deşi câteva tentative în acest sens au fost zădărnicite de forţele ucrainene, a adăugat ea, potrivit Agerpres.

La ora actuală, vedem că inamicul caută în continuare variante pentru o desantare de trupe la Odesa sau pentru o operaţiune de sabotaj, a declarat Natalia Gumeniuk.

Ea a spus că forţele armate ucrainene apără coasta de nord-vest a Mării Negre, cerând civililor să nu împiedice forţele de apărare din sudul Ucrainei, pentru a-şi desfăşura activitatea cu succes.

„Litoralul (Odesei) este în continuare o linie de apărare şi poate fi folosit atât de inamic, ca rampă de lansare pentru un atac asupra Ucrainei, cât şi de forţele ucrainene pentru respingerea inamicului. Am face bine dacă ne-am odihni pe litoral după ce vom fi învins invadatorul”, a afirmat oficialitatea ucraineană.

Citeşte şi: Rusia dă un ultimatum luptătorilor ucraineni din uzina Azot, din Severodoneţk: până miercuri, la ora 8, trebuie să depună armele şi să renunţe la „rezistenţa absurdă”