Rusia îşi continuă demonstraţiile de forţă. Armata lui Putin lansează 40 de rachete simultan într-un video de propagandă

Ministerul Apărării de la Moscova îşi etalează armamentul greu, într-o tentativă de a speria adversarului şi pe aliaţii acestuia. Ruşii lansează 40 de rachete simultan, într-un videoclip de propagandă.

07 apr. 2023, 23:27
Rusia îşi continuă demonstraţiile de forţă. Armata lui Putin lansează 40 de rachete simultan într-un video de propagandă

Un videoclip de propagandă lansat de Ministerul rus al Apărării prezintă militari ai Moscovei folosind un sistem de lansare de rachete BM-21, cunoscut şi sub numele de Grad, introdus în forţele armate sovietice în 1961.

Este un sistem de lansare de rachete echipat cu 40 de rachete pe vehicul. Este cel mai răspândit sistem de artilerie din lume, spune agenţia Reuters. Ceea ce subliniază şi modul în care poate trage, rachetele fiind echipate cu focoase incendiare sau chimice.

Apărarea Rusă nu a dezvăluit unde a fost filmat videoclipul, dar se subliniază detaliul că „armata a lovit fortăreaţa inamicului”. Încă nu există nicio confirmare a rezultatului atacului.

Joi, un purtător de cuvânt al Forţelor aeriene ucrainene, Iuri Ignat, a declarat că forţele ruse utilizează zilnic aproximativ 20 de bombe aeriene ghidate ”cu planare” (glide bomb, în engleză) pe întreaga linie a frontului din Ucraina, pentru a nu-şi trimite avioanele în zona în care pot fi lovite de apărarea antiaeriană ucraineană.

„Ei au început să utilizeze în mod curent bombe „cu planare” care pot parcurge o distanţă de până la 70 de kilometri”, a declarat Iuri Ignat, indicând că inamicul foloseşte cam între 10 şi 20 de bombe de acest tip pe zi de-a lungul întregii lunii a frontului din Ucraina.

Citeşte şi: Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, s-a întâlnit la Ankara cu omlogul său turc: „Negocierile nu pot avea loc decât în baza luării în considerare a intereselor ruseşti”

Potrivit acestuia, forţele ruse utilizează avioane Su-35 şi Su-34 pentru a lansa aceste bombe fără a fi nevoie să pătrundă în spaţiul în care sunt vulnerabile la rachetele apărării antiaeriene a Ucrainei.

Iuri Ignat a insistat că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme antiaeriene şi de avioane moderne pentru a respinge atacurile aeriene inamice de la distanţă.

Acest tip de bombe aeriene „cu planare” parcurge o traiectorie de câţiva kilometri din momentul în care este lansată de un avion. Astfel de bombe ghidate au o rază de acţiune mai mare decât bombele convenţionale întrucât dispun de aripi. Cu cât altitudinea de la care este lansată o astfel de bombă este mai mare, cu atât distanţa parcursă de aceasta este mai mare. Rusia mai foloseşte în războiul împotriva Ucrainei bombe ghidate sau inteligente.

Citeşte şi: Cum au distrus ucrainenii un tanc rusesc cu baloane Molotov. T-90M este mândria fostei Armate Roşii VIDEO