Rusia lansează un atac masiv cu rachete asupra Kievului în timpul Summitului NATO de la Vilnius

Cu doar câteva ore înainte ca liderii NATO să se reunească în Lituania pentru un summit crucial care ar putea influenţa direcţia războiului din Ucraina şi viitorul alianţei occidentale, Rusia a lansat un atac masiv cu drone asupra Kievului.

11 iul. 2023, 16:57
Rusia lansează un atac masiv cu rachete asupra Kievului în timpul Summitului NATO de la Vilnius

Sistemele de apărare aeriană ucrainene au doborât toate dronele Shahed lansate de ruși înainte ca acestea să-și atingă țintele, spune Serhi Popko, șeful administrației militare din Kiev.

Totuși, în Odesa două drone au trecut de sistemele defensive și au lovit portul. În cadrul Summitului NATO de la Vilnius, președintele Joe Biden se va întâlni cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, potrivit CNN.

Reuniunea „ar trebui să confirme că Ucraina merită să fie un membru de facto al alianţei de îndată ce războiul se va încheia”, a spus Zelenski în mesajul video transmis luni seară către ucraineni.

Avertizări în legătură cu posibile raiduri aeriene au răsunat în capitala ucraineană Kiev, marţi, la scurt timp după începerea summitului NATO de la Vilnius, după ce un avion de război rus ce poate fi echipat cu rachete hipersonice Kinjal a fost detectat decolând.

Autorităţile oraşului au transmis o alertă pe toate telefoanele mobile la ora locală 15:00, îndemnând locuitorii să se pună la adăpost.

Citeşte şi: Picătura chinezească pentru Alexei Navalnîi în închisoare. Torturat să asculte seară de seară discursul lui Vladimir Putin: „Sunteți nebuni?”

Alarma a fost declanşată de depistarea unui avion MiG-31K care părăsea baza aeriană Savasleika din regiunea Nijni Novgorod, din vestul Rusiei. În timp ce astfel de zboruri au loc în mod regulat, Kremlinul are obiceiul de a viza Kievul în momente simbolice, pentru a face o demonstraţie politică şi militară.

Sirenele de raid aerian au fost activate şi în februarie, când Joe Biden a făcut prima sa vizită la Kiev de la invazia la scară largă a lui Vladimir Putin. Preşedintele american şi Volodimir Zelenski ieşeau atunci împreună de la mănăstirea Sfântul Mihail.

În cursul nopţii, Ucraina a afirmat că a doborât 26 de drone ruseşti Shahed, lansate din direcţia sud-est. Două au reuşit să treacă de apărarea antiaeriană ucraineană. Dronele kamikaze au lovit o clădire administrativă a unei instalaţii portuare din Odesa şi două terminale portuare, inclusiv unul pentru cereale, au luat foc. Incendiul a fost stins, nu s-au înregistrat pagube critice sau răniţi, au declarat autorităţile oraşului.

Citeşte şi: România, jignită în presa din Ungaria, după ce PSD și PNL au scos de la guvernare UDMR: „Un pas antimaghiar!”