România, jignită în presa din Ungaria, după ce PSD și PNL au scos de la guvernare UDMR: „Un pas antimaghiar!”

Presa din Ungaria s-a arătat revoltată de faptul că PSD + PNL au scos de la guvernare UDMR-ul. Într-un amplu material publicat în cotidianul Magyar Nemzet, România este etichetată drept „antimaghiară". 

11 iul. 2023, 14:17
România, jignită în presa din Ungaria, după ce PSD și PNL au scos de la guvernare UDMR: „Un pas antimaghiar!”

Marcel Ciolacu a fost luat în vizor de presa pro-Viktor Orban.

„Social-democratul Marcel Ciolacu l-a înlocuit fără controverse în fotoliul de premier pe Nicolae Ciucă, în schimb înțelegerea privind schimburile de ministere s-a prăbuşit rapid, astfel încât social-democraţii şi naţional-liberalii au luat-o de la zero, s-au apucat să recroiască guvernul, dar cu punerea la colţ cu bună ştiinţă a celui mai mic partener, UDMR.

Dintre argumentele mult vehiculate mai înainte a dispărut brusc referirea la situaţia geopolitică şi la războiul din Ucraina. UDMR nu mai reprezenta vreun plus nici din punctul de vedere al stabilităţii, iar accentul s-a pus exclusiv pe obţinerea portofoliilor dorite”, se arată în ziarul maghiar.

Potrivit jurnaliștilor de la Budapesta, „în această situaţie UDMR a mai avut doar două opţiuni: fie acceptă ‘firimiturile’ şi continuă să rămână la guvernare, fie alege să iasă din guvern. UDMR nu avea niciun atu, coaliţia având oricum majoritatea asigurată.”

Aceștia consideră că președintele Klaus Iohannis, „liderul de facto al național-liberalilor”, a jucat un rol principal în acțiune.

Guvernul României, în atenția Executivului Viktor Orban

Jurnaliștii maghiari au cercetat cu mare atenție scandalul iscat în urma rotativei guvernamentale programate.

„O a treia explicație pentru deplasarea RMDSZ ar putea fi intenția președintelui statului, iar aceasta nu trebuie ignorată. Nu a fost nevoie să se aştepte mult pentru apariţia următorului pas purtând o mască falsă anti-UDMR, fiind însă în realitate un pas antimaghiar.

Un grup de 15 deputaţi naţional-liberali – completaţi cu un social-democrat – intenţionează să scoată UDMR şi din legislativ. Anularea pragului de acces în vigoare, 7%, respectiv a limitei alternative – conform căreia candidaţii care obţin cel puţin 20% din voturi în cel puţin 4 judeţe, ce le permite accesul – a avut drept scop evident anularea reprezentării parlamentare a partidului maghiar.

Acest pas este şocant chiar şi în cazul în care nu este susţinut de conducerea celor două partide. Comitetul executiv al PNL a propus respingerea proiectului de lege şi retragerea propunerii.”

Acum, UDMR a fost împins într-o alianță cu USR, Forța Dreptei (FD) și PMP.