Rusia: Libia antrenează rebelii sirieni

Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a acuzat miercuri Guvernul libian că găzduieşte o tabără de antrenament pentru rebelii sirienii, care apoi lansează operaţiuni împotriva regimului de la Damasc, relatează AFP.

RomaniaTV.net
08 mart. 2012, 07:54
Rusia: Libia antrenează rebelii sirieni

„Am primit informaţii conform cărora există în Libia, cu sprijinul deplin al autorităţilor, un centru de antrenament special pentru rebeli siriene; aceste persoane sunt apoi trimise în Siria pentru a ataca Guvernul”, a declarat Vitali Ciurkin în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate dedicată Libiei, în prezenţa premierului interimar, Abdel Rahim al-KiB.

„Acest lucru este total inacceptabil din punct de vedere legal iar astfel de activităţi subminează stabilitatea din Orientul Mijlociu”, a adăugat ambasadorul rus, provocând furia oficialului libian.

Diplomatul a susţinut de asemenea că Rusia este sigură că organizaţia extremistă „Al-Qaida este prezentă în Siria”. „Prin urmare, noua întrebare este: exportul rebeliunii (siriene) se va transforma într-un export al terorismului?”, a adăugat acesta.

Rusia, membră permanentă a Consiliului de Securitate al ONU şi aliată a Siriei, la fel ca şi China, a blocat deja două rezoluţii ale occidentalilor care condamnau represiunea revoltei de către regimul lui Bashar al-Assad.

Conform unui nou bilanţ al Observatorului Sirian pentru Drepturilor Omului (OSDO), violenţele din această ţară s-au soldat cu 8.458 de decese, de la începutul revoltei în urmă cu un an.

Ciurkin a cerut încă o dată ca NATO să prezinte scuze pentru atacurile lansate în 2011 împotriva regimului condus de Muammar Kadhafi din Libia care s-au soldat cu victime din rândul civililor.

Premierul libian a susţinut însă că o anchetă a fost deja pornită în această privinţă, adăugând: „Această întrebare, care afectează puternic libienii, nu ar trebui să devină o chestiune de propagandă politică, folosită de o ţară împotriva altei ţări”.