Rusia, lovitură dură pentru Finlanda. Decizia a fost luată, tensiunea este maximă!

Rusia a anunţat că va suspenda livrările de energie electrică către Finlanda în acest week-end, mai precis de sâmbătă, la ora 1.00, a declarat furnizorul RAO Nordic, pe fondul tensiunilor crescânde legate de dorința Finlandei de a adera la NATO.

13 mai 2022, 21:46
Rusia, lovitură dură pentru Finlanda. Decizia a fost luată, tensiunea este maximă!
Rusia, lovitură dură pentru Finlanda

Rusia, lovitură dură pentru Finlanda. RAO Nordic, o subsidiară a holdingului energetic de stat rus Inter RAO, a anunţat într-un comunicat că a fost forțată să suspende importul de energie electrică începând cu 14 mai.

Rusia, lovitură dură pentru Finlanda. Decizia a fost luată

RAO Nordic nu poate efectua plăți pentru energia electrică importată din Rusia, se mai arată în comunicat, conform The Guardian. „Această situație este excepțională și s-a întâmplat pentru prima dată în peste 20 de ani din istoria noastră de tranzacționare”, transmite RAO Nordic.

Oficial rus la ONU: Dacă Finlanda și Suedia aderă la NATO vor deveni ținte pentru un atac

Populația nu este în pericol, deoarece importul din Rusia a reprezentat aproximativ 10% din consumul total de energie al Finlandei. „Importurile lipsă pot fi înlocuite pe piața de energie electrică prin importul mai mult de energie electrică din Suedia și parțial și prin producția internă”, a anunţat Fingrid, compania finlandeză de transport a anergiei electrice.

În schimb, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a negat informaţiile din presa de la Helsinki privind decizia Moscovei de a opri furnizarea de gaze naturale către Finlanda. „Cel mai probabil, aceasta este o altă farsă a ziarului”, a spus Dmitri Peskov.

Decizia care ar putea declanşa un nou război mondial. Finlanda anunţă aderarea la NATO, Suedia depune cererea săptămâna viitoare

Tensiunile dintre cele două ţări au apărut după ce liderii finlandezi au declarat că țara trebuie să solicite aderarea la alianța NATO „fără întârziere”. Ca răspuns, Kremlinul a spus că Rusia va vedea „cu siguranță” apartenența finlandeză ca pe o amenințare, iar Ministerul de Externe al Rusiei a spus că Moscova va fi forțată să ia „măsuri reciproce, militaro-tehnice și altele”.