Joe Biden pregătește un atac dur la adresa lui Vladimir Putin. Ce mesaje ascunse conține discursul președintelui SUA

Joe Biden se pregătește să țină un discurs important cu ocazia împlinirii unui an de la debutul războiului din Ucraina. Discursul va pune în discuție aportul extrem de important al NATO în ceea ce privește susținerea Ucrainei.

18 feb. 2023, 16:34
Joe Biden pregătește un atac dur la adresa lui Vladimir Putin. Ce mesaje ascunse conține discursul președintelui SUA

Discursul pe care îl va ține Joe Biden marți la Varșovia va conține o serie de „mesaje” direcționate către liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Acest discurs va marca împlinirea unui an de la declanșarea războiului din Ucraina. De asemenea, Joe Biden urmează să salute efortul fără precedent al NATO pentru a ajuta Kievul să facă față agresiunii din parte rușilor, informează AFP.

Citește și: Summitul care ar putea încheia războiul din Ucraina. Joe Biden, invitat de omul de încredere al lui Vladimir Putin la negocieri 

Acest discurs va fi susținut în Polonia, o țară aliată de bază a SUA și a Ucrainei. Simultan Putin va ține propriul discurs la Moscova, în Duma de Stat, cu trei zile înainte de împlinirea unui an de când acesta a dat startul „operațiunii militare speciale” din Ucraina.

Președintele Statelor Unite ale Americii va ateriza marți la Varșovia unde va avea o întâlnire cu omologul să polonez Andrzej Duda. Ulterior, acesta își va susține discursul la Castelul Regal Arkady, pe parcursul după-amiezii. Joe Biden va mai avea o întâlnire, miercuri, cu liderii țărilor NATO din Eurpoa de Est, în aşa-numitul Format de la Bucureşti.

Itinerariul lui Joe Biden în Polonia

Totodată, liderul de la Casa Albă urmează să aibă mai multe convorbiri telefonice, pe parcursul următoarei săptămâni, cu liderii din Marea Britanie, Franța și Italia. Pe data de 3 martie, cancelarul german Olaf Scholz urmează să meargă într-o vizită oficială la Washington.

Totuși, discursul de la Castelul Regal din Varșovia rămâne principalul eveniment public al președintelui Joe Biden. Acesta va sublinia în special „modul în care Statele Unite au mobilizat lumea pentru a sprijini poporul ucrainean care își apără libertatea și democrația” a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby.

„Preşedintele Biden va spune clar că Statele Unite vor continua să fie alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie. Şi bănuiesc că îl veţi auzi transmiţându-i nişte mesaje şi domnului Putin, precum şi poporului rus”, a mai declarat Kirby.

În presă au circulat mai multe zvonuri conform cărora Biden ar putea să aibă o întâlnire cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în Polonia sau că acesta ar vizita și Ucraina. Totuși, oficialul de la Casa Albă a infirmat aceste informații.

Citește și: Eveniment major în România: Joe Biden și-a trimis omul de încredere la discuții cu Klaus Iohannis. Care sunt concluziile întâlnirii desfășurate în contextul războiului din Ucraina