Rusia mobilizează forţe armate la graniţa cu Ucraina

Rusia continuă să mobilizeze forţe armate la graniţa cu Ucraina, a declarat miercuri generalul american Philip Breedlove, comandantul suprem al Forţelor aliate ale NATO în Europa (SACEUR), potrivit agenţiei de presă Interfax-Ukraina.

10 iul. 2014, 04:51
Rusia mobilizează forţe armate la graniţa cu Ucraina

‘Armata rusă îşi concentrează, din nou, trupe la frontiera ucraineană. În acest moment, opt batalioane se află acolo şi ele pot să treacă graniţa’ în cazul unui ordin, a afirmat generalul american, într-o conferinţă de presă, în Slovenia.

Potrivit acestuia, Rusia continuă, de asemenea, să acorde ajutor rebelilor în Ucraina. ‘Trupele ruse, dislocate la graniţă, sunt implicate în transferul de tehnică militară grea, piese de schimb şi soldaţi către rebelii din estul Ucrainei’, a afirmat comandantul SACEUR, citat de agenţia de presă menţionată.

La rândul său, expertul militar ucrainean Dmitri Tâmciuk, fondatorul platformei ‘Rezistenţa informaţională’ din Kiev, ai cărui colaboratori sunt veterani din armată şi serviciile secrete, a informat tot miercuri că ‘în ultimele 24 de ore, Rusia a trimis încă două batalioane tactice în zonele de la frontiera cu Ucraina’.

‘Primul – în direcţia Cernigov, celălalt – în direcţia Harkov’, a scris el într-o postare pe Facebook, conform Interfax-Ukraina.

Anterior, susţine el, în regiunea Kursk, nu departe de graniţa cu Ucraina, a sosit un convoi cu tehnică militară rusă. ‘O parte a tehnicii are simbolul ‘Forţelor de pace’ ruse. Coloana a fost detectată la 25 km de graniţa ucraineană în direcţia Gluhovo (regiunea Sumî, Ucraina)’, a subliniat expertul menţionat.

Coloana, conform informaţiilor de care el dispune, este formată din unităţi ale Brigăzii nr.15 motorizate din Districtul militar Centru al Rusiei.

Această brigadă a fost implicată în luna iunie în manevre la care a fost simulată o operaţiune de menţinere a păcii, mai spune el.

Armata ucraineană a înaintat miercuri spre Doneţk, unde s-a repliat o parte din separatiştii pe care i-a forţat să părăsească Slaviansk, Kramatorsk şi alte localităţi mai mici din est.

‘Suntem la aproximativ 20 km de Doneţk şi îi vom alunga în aşa fel, încât ei (rebelii) să fugă în alt Doneţk, un oraş mai mic din Rusia’, a declarat miercuri, la Slaviansk, ministrul ucrainean de interne Arsen Avakov.