Rusia neagă implicarea sa în tentativa de lovitură de stat din Muntenegru

Rusia a respins luni acuzațiile 'grave' și 'iresponsabile' aduse de Muntenegru conform cărora structuri ale statului rus s-ar fi implicat în tentativa de lovitură de stat din această republică de la Marea Adriatică în luna octombrie a anului trecut.

20 feb. 2017, 12:49
Rusia neagă implicarea sa în tentativa de lovitură de stat din Muntenegru

„Este regretabil că astfel de acuzații sunt rostite de înalți responsabili. Sunt cuvinte prea grave pentru a fi pronunțate și a nu fi bazate pe informații fiabile. Este o minimă responsabilitate”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Constatăm zi de zi acuzații absurde împotriva Rusiei. Rusia nu a intervenit, nu intervine și nu intenționează să intervină în afacerile interne ale unui alt stat. Și în special nu în Muntenegru, cu care avem relații extrem de bune”, a adăugat el.

Reacțiile vin după ce cotidianul britanic Sunday Telegraph a scris că oficiali britanici sunt de părere că autoritățile ruse s-ar fi aflat în spatele planului din octombrie 2016 de a-l ucide pe fostul premierul muntenegrean Milo Djukanovic, pro-occidental.

Citeşte şi Turcia: Procesul suspecţilor de tentativă de asasinare a lui Erdogan a început. Sunt acuzate 47 de persoane

Tot duminică, procurorul general al Muntenegrului, Milivoje Katnic, a afirmat că un diplomat rus identificat ca Eduard Șișmakov, ‘adjunct al atașatului militar rus din Polonia’, a fost implicat în complot. Procurorul a mai precizat că structuri ale statului rus s-ar fi implicat în complotul dejucat în ziua alegerilor legislative, care ar fi avut ca obiectiv să împiedice aderarea Muntenegrului la NATO.

În ziua alegerilor din octombrie, autoritățile din Muntenegru au arestat 20 de persoane din Serbia sub acuzația că ar fi plănuit atacuri armate împotriva statului. Ulterior, autoritățile muntenegrene au spus că naționaliști ruși au fost implicați într-o tentativă de a-l asasina pe fostul premier Milo Djukanovic și de a aduce un lider al opoziției la putere.


loading...
Partenerii noștri