Rusia nu poate opune dreptul de veto dacă Ucraina cere să intre în NATO

Rusia nu are drept de veto asupra unei eventuale aderări a Ucrainei la NATO, a declarat luni, la Bruxelles, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, în cadrul reuniunii Comisiei pentru afaceri externe și a subcomisiei pentru securitate și apărare din Parlamentul European, informează agenția de presă Unian, citată de Agerpres. 

14 oct. 2011, 17:26
Rusia nu poate opune dreptul de veto dacă Ucraina cere să intre în NATO

‘Dacă cineva va dori să fie membru în NATO, aceasta este o problemă care trebuie rezolvată de cei 28 de aliați și de țara care cere să devină membră. Nimeni altcineva nu are dreptul să se amestece sau să încerce să impună veto. Acest lucru se referă și la Rusia’, a spus Stoltenberg, respectiva declarație fiind întâmpinată cu aplauze, potrivit Unian.

Secretarul general al NATO a subliniat că Rusia ‘încearcă să-și restabilească zonele de influență, în care încearcă să-și impună controlul asupra vecinilor’.

De asemenea, Jens Stoltenberg a subliniat în special faptul că fiecare țară are dreptul să-și aleagă propria cale și să decidă parte a cărui ‘plan de mecanism securitar vrea să fie’, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Exerciţii militare DE AMPLOARE la graniţa cu Rusia. 10.000 de trupe NATO, mobilizate

‘Și aceste decizii trebuie respectate. Nu trebuie niciodată să obligăm pe cineva (să adere) la vreo alianță sau organizație. Însă, dacă ei doresc, atunci aceasta este o problemă ce ține doar de țara care înaintează cererea și de organizație’, a spus Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a mai amintit că Ucraina a anunțat recent că a demarat un proces de reforme pentru a putea obține statutul de membră a NATO.

Întrebat cu privire la un posibil conflict dintre Rusia și țările NATO, Jens Stoltenberg a declarat că nu vede o amenințare iminentă. ‘Una dintre cauzele pentru care nu vedem amenințări iminente constă în aceea că NATO este capabilă să ofere o apărare sigură. Aceasta este cauza pentru care majorăm starea de pregătire a forțelor noastre și dezvoltăm noi posibilități. Acesta este un succes al NATO’, a subliniat secretarul general al Alianței.