Rusia nu se lasă antrenată în confruntări cu SUA, NATO sau UE

Rusia nu se va lăsa antrenată într-o confruntare cu SUA, NATO și UE și va fi capabilă în orice condiții să asigure securitatea țării și a cetățenilor săi, a declarat miercuri ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, într-un discurs susținut în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), potrivit RIA Novosti.

15 iun. 2016, 11:38
Rusia nu se lasă antrenată în confruntări cu SUA, NATO sau UE

„Nu intenționăm să ne implicăm într-o confruntare în care suntem atrași cu SUA, NATO și Uniunea Europeană”, a reiterat șeful diplomației ruse, adăugând că „obiceiurile conflictuale și jocurile geopolitice cu sumă nulă doar împiedică eforturile pentru asigurarea unei dezvoltări durabile pe plan internațional și generează crize precum cea ucraineană”.

Referitor la situația din Ucraina, ministrul de externe rus a pledat pentru un dialog direct între Kiev, pe de o parte, și Donețk și Lugansk, pe de altă parte, și aplicarea deplină a acordurilor de la Minsk.

Citeşte şi Ministrul apărării britanic: Nici o ţară nu a părăsit vreodată NATO sau UE. Ieşirea ar slăbi securitatea Europei

„Conflictele din spațiul CSI (Comunitatea Statelor Independente), la fel ca în orice altă regiune, pot fi soluționate doar prin mijloace pașnice, politice, diplomatice și alte mijloace nemilitare”, a afirmat Lavrov, indicând că acest lucru este valabil atât pentru criza ucraineană, cât și pentru diferendele din Transnistria și Nagorno-Karabah.

Rusia și Occidentul traversează în prezent cea mai gravă criză de la încheierea războiului rece ca urmare a rolului Moscovei în situația din Ucraina.