Rusia nu se mai joacă cu România şi NATO! Pregătiri de război după ultimele declaraţii

Rusia a criticat dur, în cursul zilei de miercuri, planurile SUA de a solicita o sporire a prezenţei NATO în Marea Neagră, deoarece Moscova crede că o asemenea măsură implică ''riscuri militare'' şi nu contribuie la securitatea în regiune.

RomaniaTV.net
03 apr. 2019, 15:43
Rusia nu se mai joacă cu România şi NATO! Pregătiri de război după ultimele declaraţii

”Orice sporire a prezenţei militare a NATO în Marea Neagră este din punct de vedere militar lipsită de sens, nu consolidează securitatea – nici a Alianţei şi cu atât mai puţin a regiunii – şi implică numai riscuri militare”, a declarat vice-ministrul rus de externe Aleksandr Gruşko.

El a adăugat că Rusia este pregătită să reacţioneze prin măsuri adiţionale în faţa schimbărilor situaţiei de securitate în regiunea Mării Negre, semnalează agenţia RIA Novosti. ”Vom evalua lucrurile cu atenţie şi dacă se impun noi măsuri militare din partea noastră, le vom aplica”, a indicat responsabilul rus.

Gruşko i-a răspuns astfel ambasadoarei SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison, care a anunţat anterior că Washingtonul le va cere săptămâna aceasta aliaţilor din NATO să aprobe un pachet de măsuri menite să sporească prezenţa Alianţei în Marea Neagră.

Obiectivul, a explicat Hutchison, este contracararea influenţei Rusia în Marea Neagră, iar pachetul de măsuri va include ”monitorizarea, supravegherea avioanelor şi de asemenea ca unele nave ale NATO să se deplaseze în Marea Neagră pentru a se asigura că navele ucrainene pot traversa în siguranţă strâmtoarea Kerci către Marea Azov”, unde în luna noiembrie două nave ale armatei ucrainene au fost sechestrate de Rusia cu tot cu membrii echipajelor.

Cel mai mare exercițiu NATO, în coasta Rusiei

Kremlinul a reacţionat miercuri faţă de propunerea Washingtonului, potrivit Agerpres.

”Nu înţelegem despre ce este vorba. Situaţia privind navigaţia în strâmtoarea Kerci este binecunoscută, la fel ca şi poziţia Rusiei pe acest subiect, care este conformă cu dreptul şi legile internaţionale”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Forțele Navale Române organizează, în perioada 5 – 13 aprilie, cel mai mare exercițiu multinațional naval, în apele teritoriale ale României şi în apele internaționale ale Mării Negre, „Sea Shield 19″.

La exercițiul din acest an, participă 14 nave militare românești şi șase nave militare din Bulgaria, Canada, Grecia, Olanda şi Turcia, cu un total de aproximativ 2.200 de militari, care vor exersa proceduri întrunite de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, de suprafață şi aeriene, adaptate la tipologia amenințărilor de securitate din regiunea Mării Negre.