Rusia oferă pentru prima oară informaţii despre numărul sovieticilor morţi în timpul crizei rachetelor din Cuba

Ministerul rus al Apărării a oferit primele informații despre numărul sovieticilor morți în timpul crizei rachetelor din Cuba, o confruntare ce amenința cu izbucnirea unui război nuclear în urmă cu 55 de ani.

10 sept. 2017, 07:10
Rusia oferă pentru prima oară informaţii despre numărul sovieticilor morţi în timpul crizei rachetelor din Cuba

Rusia a oferit primele informații despre numărul sovieticilor morți în timpul crizei rachetelor din Cuba. În total, 64 de cetățeni sovietici și-au pierdut viața în Cuba în perioada august 1962-august 1964, a indicat sâmbătă Ministerul rus al Apărării, fără să ofere detalii referitoare la cauzele morții lor.

Criza rachetelor din Cuba este considerată de mulți drept cea mai tensionată perioadă din timpul Războiului Rece. Superputerile din acea vreme SUA și Uniunea Sovietică ajunseseră cel mai aproape de izbucnirea unui război nuclear în octombrie 1962. Situația a fost dezamorsată însă fără confruntare, cu excepția doborârii unui avion american de recunoaștere, în care pilotul a murit, potrivit Agerpres.

În timpul crizei, Uniunea Sovietică nu numai că a transportat 64 de rachete nucleare în Cuba, aliatul său, ci a desfășurat și 42.000 de soldați în insula din Caraibe chiar la sud de statul american Florida.

Criza a luat sfârșit când președintele american John F. Kennedy a promis că nu va ataca Cuba, iar liderul sovietic Nikita Hrușciov a ordonat retragerea armelor nucleare din Cuba.