Rusia oprește din nou gazul către Europa. Care este motivul pentru care Gazprom suspendă transportul gazului prin gazoductul Nord Stream 1

Livrările de gaz rusesc către Europa prin gazoductul Nord Stream 1 vor fi întrerupte timp de trei zile, între 31 august şi 2 septembrie.

19 aug. 2022, 20:42
Rusia oprește din nou gazul către Europa. Care este motivul pentru care Gazprom suspendă transportul gazului prin gazoductul Nord Stream 1

Gazprom a anunțat că livrările de gaze din Rusia către Europa vor fi oprite timp de trei zile pentru lucrări de „mentenanţă”.

Citește și O nouă rundă a scumpirilor la gaze, în Europa. Comisia Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, fără soluții

„Este necesar să se efectueze o mentenanţă la fiecare 1.000 de ore” de funcţionare, a explicat Gazprom într-un comunicat.

După ce aceste lucrări de mentenanţă vor fi încheiate, fluxul de 33 de milioane de metri cubi pe zi va fi reluat.

„Pe 31 august 2022, singura unitate de compresie a gazului Trent 60 va fi oprită timp de trei zile pentru mentenanţă”, la care vor participa tehnicieni ai Siemens, a precizat Gazprom în comunicatul meționat anterior.

În consecinţă, „transportul gazului prin gazoductul Nord Stream va fi suspendat timp de trei zile”, potrivitt sursei citate.

„La finalul acestor lucrări şi în absenţa unor disfuncţionalităţi tehnice, livrările de gaz vor fi restabilite la un nivel de 33 de milioane de metri cubi pe zi”, a precizat Gazprom.

Decizia aceasta riscă să acutizeze temerile de penurie în Europa, unde Moscova este acuzată de şantaj energetic, comentează France Presse.

Rusia a redus de mai multe ori livrările de gaz către Europa, care este puternic dependentă de gazul rusesc, după ce ţările occidentale au impus sancţiuni Moscovei în urma invadării Ucrainei,.

În ultimele săptămâni, Rusia şi-a justificat aceste reduceri prin faptul că nu i-a fost returnată o turbină Siemens reparată în Canada, despre care Moscova susţine să este esenţială pentru buna funcţionare a gazoductului Nord Stream 1.

Ţările europene acuză Moscova că întârzie revenirea acestei turbine pentru a avea un pretext pentru reducerea livrărilor sale, relatează relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Anterior, o oprire a livrărilor pentru o perioadă de mentenanţă de zece zile în iulie a provocat îngrijorarea ţărilor europene, care fac eforturi de mai multe luni să-şi diversifice sursele de aprovizionare

Citește și Preţul mediu de export al gazelor va fi mai mult decât dublu în anul 2022. Care sunt previziunile Ministerului Economiei din Rusia