Rusia plănuiește să atace Kievul. Moscova pregătește 200.000 de militari pentru a-i trimite în Ucraina

Ucraina avertizează că Rusia pregătește o nouă ofensivă majoră. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că „cu cât războiul se termină mai devreme (...), cu atât președintele rus și anturajul său vor trăi mai mult”, relatează Kyiv Independent.

15 dec. 2022, 23:40
Rusia plănuiește să atace Kievul. Moscova pregătește 200.000 de militari pentru a-i trimite în Ucraina

Rusia a anunţat că nu există niciun „armistițiu de Crăciun” după aproape 10 luni de război în Ucraina, respingând un apel al Kievului de a începe retragerea trupelor până de sărbători ca un pas pentru a pune capăt celui mai mare conflict din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Federația Rusă pregătește o nouă operațiune terestră pentru a cuceri capitala ucraineană, orașul Kiev. Potrivit șeful armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, citat de presa locală, Rusia pregătește 200.000 de militari, pe care să-i trimită în Ucraina, scrie Euronews.

Război în Ucraina. Putin pregăteşte lovitura de graţie: „Nu va exista acord de încetare a focului de Anul Nou” Ar putea fi folosite arme nucleare

Șeful Statului Major spune că, în prezent, armata ucraineană se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește continuarea luptelor.

„Ucraina nu dispune de resursele necesare pentru operațiuni majore”, a afirmă Zalujnîi. Chiar și așa, spune el, în prezent, armata ucraineană pregătește o nouă contraofensivă.

Conform calculelor Statului Major, pentru a elibera teritoriile ocupate de Rusia, armata ucraineană are nevoie de încă 300 de tancuri, 500 de piese de artilerie și până la 700 de TAB-uri.

Lovitură pentru Putin, Zelenski ar putea lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei. SUA a decis să livreze sisteme de rachete Patriot către Ucraina

Ucraina a pierdut aproximativ 20% din populaţie de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie, a declarat miercuri comisarul pentru drepturile omului din Rada ucraineană (parlamentul), Dmitro Lubineţ, citat de EFE.

Preşedintele Comisiei pentru Drepturile Omului din parlamentul ucrainean a menţionat că circa 7,9 milioane de cetăţeni, din cei aproximativ 41 de milioane de locuitori pe care îi avea Ucraina la sfârşitul anului trecut, au fugit din ţară.

Aproximativ 7.900.000 de ucraineni au iesit din țară. „Şapte milioane şi nouă sute de mii de persoane au ieşit din ţară, în căutarea unui refugiu în străinătate, ceea ce reprezintă 20% din populaţia ţării noastre”, a notat el.

În plus, 4,9 milioane de ucraineni au fost strămutaţi la nivel intern din cauza ostilităţilor, iar din aceştia se estimează că o treime sunt pensionari şi persoane cu handicap, a adăugat el.

În pofida numărului în creştere de refugiaţi şi strămutaţi, Lubineţ a afirmat că cel puţin 13 milioane de persoane continuă să trăiască în teritoriile aflate sub ocupaţie rusă sau în zonele unde au loc lupte crâncene.