Rusia pledează pentru ca poporul sirian să decidă soarta lui Assad

Soarta Siriei, soarta președintelui Bashar al-Assad și a altor personalități din această țară trebuie să fie decisă de poporul sirian însuși, a declarat șeful diplomației ruse Serghei Lavrov, la finalul consultărilor avute vineri la Viena cu omologii săi american, turc și saudit.

RomaniaTV.net
23 oct. 2015, 17:47
Rusia pledează pentru ca poporul sirian să decidă soarta lui Assad

Rusia şi-a menţinut poziţia afirmată în repetate rânduri faţă de Bashar al Assad. „Partenerii noștri au o idee fixă în legătură cu (înlăturarea lui) Assad, însă noi ne-am reconfirmat poziția. Ea a fost expusă foarte clar de președintele Vladimir Putin: dacă mizezi pe schimbarea de regim și dezvolți o idee fixă în legătură cu o persoană concretă, atunci vei obține ce s-a întâmplat și în Irak, și în Libia, și noi știm foarte bine cum s-a terminat aceasta sau mai degrabă cum nu s-a terminat, ci continuă: o criză profundă în aceste țări”, a declarat Lavrov.

Potrivit ministrului de externe rus, soarta Siriei și a lui Bashar al-Assad trebuie să fie decisă de poporul sirian, și „nu pe câmpuri de luptă sau prin cine știe ce revolte sau lovituri de stat”, ci prin dialog politic.

Lavrov a adăugat că toți participanții la reuniunea de la Viena au confirmat atașamentul lor față de Comunicatul de la Geneva, din 30 iunie 2012.

Acest comunicat, adoptat de miniștrii de externe din principalele țări preocupate de viitorul Siriei, rezultat al unor dure negocieri cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, prevede un proces de tranziție politică, dar nu menționează nimic referitor la viitorul președintelui sirian Bashar al-Assad.