Rusia poartă un război împotriva Ucrainei, afirmă preşedintele ucrainean. Moscova cere reuniune DE URGENŢĂ

Preşedintele ucrainean interimar Oleksandr Turcinov a acuzat duminică Rusia că "poartă un război împotriva Ucrainei", într-un mesaj pentru naţiune la o zi după o serie de atacuri comise de grupări armate proruse în estul ţării.

13 apr. 2014, 16:53
Rusia poartă un război împotriva Ucrainei, afirmă preşedintele ucrainean. Moscova cere reuniune DE URGENŢĂ

UPDATE 2: Ministerul rus al Afacerilor Externe a declarat, duminică, că anunţul autorităţilor de la Kiev că vor mobiliza armata pentru a lichida rebeliunea militanţilor proruşi din estul Ucrainei este un ‘ordin criminal’, informează agenţia Reuters. 

Ministerul a adăugat că Occidentul ar trebui să-şi aducă aliaţii din guvernul ucrainean sub control. ‘Acum este responsabilitatea Occidentului să prevină războiul civil în Ucraina’, a subliniat ministerul într-un comunicat postat pe Facebook.  

El adaugă de asemenea că Rusia va cere o discuţie de urgenţă asupra situaţiei din estul Ucrainei pe ordinea de zi a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.   

‘Situaţia din sud-estul Ucrainei capătă un caracter extrem de periculos. Autorităţile de la Kiev, care s-au instalat în urma unei lovituri de stat, au stabilit un curs pentru a folosi forţa şi lichida protestele populare’, afirmă comunicatul.   

‘Condamnăm decisiv tentativele de a utiliza forţa brută împotriva protestatarilor şi activiştilor… Suntem deosebit de indignaţi faţă de ordinul criminal /al preşedintelui ucrainean interimar Oleksandr Turcinov/ de a folosi armata pentru a lichida protestele’.   
Comunicatul adaugă că Occidentul a sponsorizat conducătorii de la Kiev şi ar trebui acum ‘să-şi ţină în frâu protejaţii scăpaţi de sub control, să-i forţeze să se distanţeze de neonazişti şi alţi extremişti, să-i oprească să folosească forţa armată împotriva poporului ucrainean şi să înceapă imediat un dialog veritabil’.

UPDATE: Rusia vrea o reuniune ‘urgentă’ a Consiliului de Securitate al ONU consacrată crizei din estul Ucrainei, a anunţat duminică purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse Aleksandr Lukaşevici, relatează AFP, citând televiziunea rusă. ‘Partea rusă va prezenta situaţia de criză din sud-estul Ucrainei în regim de urgenţă în faţa Consiliului de Securitate al ONU şi pe lângă OSCE’, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, a declarat el.

Totodată, diplomaţia rusă a făcut apel duminică la autorităţile de la Kiev să oprească ‘războiul împotriva propriului popor’, exprimându-şi indignarea faţă de ameninţările guvernului de a recurge la armată pentru a pune capăt tulburărilor din estul ţării. ‘Le cerem participanţilor de pe Maidan, care l-au înlăturat pe preşedintele legitim al Ucrainei, să înceteze imediat războiul contra propriului popor’, a declarat MAE rus, subliniind că ‘ordinul criminal (al preşedintelui ucrainean interimar Oleksandr) Turcinov de a recurge la armată pentru a reprima protestele provoacă ‘indignare’.

Anterior, preşedintele ucrainean interimar Oleksandr Turcinov a acuzat Rusia că ‘poartă un război împotriva Ucrainei’, într-un mesaj pentru naţiune la o zi după o serie de atacuri comise de grupări armate proruse în estul ţării. ‘A fost vărsat sânge în războiul pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei’, a spus el, adăugând că a lansat ‘o operaţiune antitero de mare anvergură’ pentru a pune capăt acestor tulburări

 

„A fost vărsat sânge în războiul pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei”, a spus el, adăugând că a lansat „o operaţiune antitero de mare anvergură” pentru a pune capăt acestor tulburări. 

Butoiul cu pulbere stă să EXPLODEZE: Confruntări sângeroase în estul Ucrainei. Un mort şi cinci răniţi

Pe de altă parte, liderul ucrainean s-a angajat să nu îi aducă în faţa justiţiei pe militanţii care vor depune armele până luni dimineaţă.

Situaţia din estul Ucrainei prezintă toate ‘semnele unei implicări a Moscovei’, susţine şi SUA

Atacurile unor grupări armate proruse în oraşe din estul Ucrainei prezintă „semnele unei implicări ale Moscovei”, a apreciat duminică ambasadoarea americană la ONU Samantha Power, agitând spectrul unor noi sancţiuni în cazul în care situaţia va continua, transmite France Presse.

„Situaţia prezintă toate semnele a ceea ce am văzut în Crimeea. Este ceva profesionist, coordonat. Nimic cu caracter local. În fiecare dintre cele şase sau şapte oraşe unde sunt active, aceste forţe fac exact acelaşi lucru. Deci, fără niciun fel de îndoială, aceasta prezintă semnele unei implicări a Moscovei”, a afirmat Power pentru canalul ABC.

Situaţie EXPLOZIVĂ în Ucraina. O operaţiune ANTITERO a fost declanşată în estul ţării

Sancţiunile impuse deja de Washington împotriva unor societăţi şi responsabili ruşi, au „dus rubla la un minim istoric”, la o scădere a bursei ruseşti ‘de 20%’ şi la o retragere a investitorilor, a adăugat responsabila. „Am văzut că sancţiunile pot face rău. Iar dacă aceste acţiuni continuă, vom asista la o înăsprire a acestor sancţiuni”, a avertizat ambasadoarea.

În timpul unei conversaţii telefonice, sâmbătă, cu omologul său rus Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei americane John Kerry şi-a exprimat deja „îngrijorarea profundă” faţă de atacurile acestor militanţi înarmaţi, potrivit lui „orchestrate şi sincronizate în aceeaşi manieră ca şi precedentele atacuri din estul Ucrainei şi Crimeea”, a anunţat Departamentul de Stat.

REUNIUNE DE URGENŢĂ în Ucraina încheiată după miezul nopţii. Lupte de stradă în mai multe oraşe VIDEO. UPDATE

De-a lungul zilei de sâmbătă, militanţi proruşi au preluat controlul asupra unor clădiri publice din estul rusofon, frontalier cu Rusia. Aceşti atacatori, bine echipaţi şi organizaţi, dar neavând niciun însemn pe uniforme şi prezentaţi drept miliţieni locali, au preluat controlul, printre altele, asupra clădirilor poliţiei şi serviciilor de securitate din oraşul Slaviansk.

Consiliul Europei face apel la ‘toate părţile’ implicate în criză să se abţină de la violenţă

Consiliul Europei, în componenţa căruia se regăsesc Rusia şi Ucraina, s-a declarat duminică ‘profund îngrijorat’ de escaladarea tensiunilor în Ucraina şi a făcut apel la ‘toate părţile’ să se abţină de la orice formă de violenţă, transmite France Presse.

„Sunt profund îngrijorat de informaţiile referitoare la existenţa unei stări de confruntări violente în Ucraina în prezent”, a declarat într-un comunicat secretarul general al organizaţiei paneuropene, Thorbjorn Jagland.

„Fac apel la toate părţile din Ucraina să se abţină de la orice formă de violenţă şi să angajeze negocieri politice semnificative cu privire la naţiune”, a adăugat el. „Partenerii internaţionali ai Ucrainei sprijină ţara în vederea găsirii unor soluţii care să conducă la pace şi la stabilitate”, a concluzionat Jagland.

Guvernul ucrainean proeuropean, care se confruntă cu insurecţii armate proruse ce suscită îngrijorări legate de integritatea teritorială a ţării, a lansat duminică o operaţiune ‘antitero’ de recucerire ce s-a soldat ‘cu morţi şi răniţi’, potrivit lui Arsen Avakov, ministrul de interne.