Rusia poate ataca oricând reţelele submarine de telecomunicaţii ale SUA. Tot globul ar fi afectat

Experţi militari din cadrul serviciilor secrete au avertizat că forţele navale ruse ar putea distruge cablurile submarine de telecomunicaţii ale Statelor Unite, perturbând astfel, într-un conflict, traficul de date prin Internet pe tot globul.

RomaniaTV.net
26 oct. 2015, 21:19
Rusia poate ataca oricând reţelele submarine de telecomunicaţii ale SUA. Tot globul ar fi afectat

Submarine ruse şi nave militare patrulează agresiv în apropierea unor cabluri care asigură aproape tot traficul de date online din lume, avertizează oficiali din cadrul Forţelor Navale americane, explicând că Rusia desfăşoară operaţiuni militare în Marea Nordului, în nord-estul Asiei şi chiar în apropierea coastelor americane, în Pacific şi în Atlantic.

„Ar fi preocupant să auzim că vreo ţară ar viza cabluri de telecomunicaţii; din cauza caracterului clasificat al operaţiunilor submarine, nu putem discuta detalii…”, a declarat William Marks, purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale americane, potrivit New York Times. Activităţile navale ruse sunt urmărite cu mare preocupare de Washington, de teamă cu Rusia ar putea ataca, în cazul amplificării tensiunilor, cabluri de comunicaţii esenţiale pentru întreaga lume, scrie presa americană.

Dealtfel, recent, s-au produs activităţi de acest gen , o navărusă de spionaj, Iantar, dotată cu submarine proprii, s-a apropiat foarte mult de coasta de Est a SUA, mergând către Cuba, unde se află terminalul unui cablu de date submarin al SUA, la baza de la Guantamano. „Nivelul activităţilor militare şi de spionaj ruse şi americane este comparabil cu cel din perioada Războiului Rece”, a constatat un diplomat american.

Americanii se tem însă şi mai mult de un eventual atac la mare adâncime asupra reţelei de cabluri. Într-o asemenea situaţii, la mari adâncimi, practic’ nu s-ar putea face intervenţii de reparaţie a eventualelor sisteme avariate, iar pagubele s-ar ridica la 10.000 de miliarde de dolari pe zii încazul mediilor de afaceri occidentale şi, în primul rând, pentru ‘instituţiile financiare. În plus, prin unele cabluri trec 95% din fluxurile de date Internet de la nivel global.