Rusia pregăteşte manevre militare. Luptele continuă în Ucraina

Luptele dintre trupele guvernamentale şi insurgenţii proruşi au continuat sâmbătă în estul Ucrainei, în ciuda ordinului de încetare unilaterală a focului pentru o săptămână dat cu o zi în urmă de preşedintele Petro Poroşenko, ce a propus un plan de pace considerat însă de Moscova drept 'neviabil' şi 'nerealist' în lipsa unui dialog între guvernul de la Kiev şi insurgenţi, relatează AFP.

22 iun. 2014, 07:10
Rusia pregăteşte manevre militare. Luptele continuă în Ucraina

Armata ucraineană a consemnat sâmbătă atacuri ale separatiştilor asupra trupelor sale de grăniceri în regiunea Doneţk, plus încă un atac la Slaviansk, unde şi rebelii au susţinut că au fost atacaţi, iar locuitorii acestui oraş afirmă că au continuat să audă schimburi de focuri. ‘În cazul în care condiţiile de pace sunt încălcate, armata ucraineană va reacţiona corespunzător’, a declarat în aceeaşi zi preşedintele Poroşenko la un spital din Kiev, unde a vizitat soldaţi răniţi.

Dincolo de frontieră, unităţi ale armatei ruse au fost din nou masate în apropierea graniţei, iar preşedintele Vladimir Putin a mai făcut un pas în direcţia alimentării tensiunilor ordonând plasarea în stare de alertă maximă a trupelor din partea centrală a Rusiei.

Această dispoziţie presupune organizarea de manevre militare la care vor participa, conform generalului Valeri Gherasimov, şefului Statului Major al armatei ruse, peste 65.000 de soldaţi, circa 180 de avioane şi 60 de elicoptere din unităţi amplasate în zona Munţilor Ural şi în partea de vest a Siberiei, la 400 de kilometri de graniţa cu Ucraina.