Rusia, prima reacție după aderarea Finlandei la NATO. Ce pune la cale Vladimir Putin

Jens Stoltenberg a anunțat că Finlanda va deveni oficial, stat membru NATO. Rusia a oferit prima reacție, prin intermediul ministrului de Externe, Serghei Lavrov. 

04 apr. 2023, 14:30
Rusia, prima reacție după aderarea Finlandei la NATO. Ce pune la cale Vladimir Putin

Integrarea Finlandei în NATO creează tensiuni în Rusia. Mai mult, Suedia se află și ea pe lista de așteptare.

Serghei Lavrov a anunțat că armata controlată de la Moscova își va regândi strategia.

„O parte din măsuri au fost deja anunțate. Ne vom consolida potențialul militar în direcția vest și nord-vest.

În cazul în care forțele și echipamentele altor țări ale NATO vor fi staționate în Finlanda, vom lua măsuri suplimentare pentru a asigura în mod fiabil securitatea militară a Rusiei”, a declarat adjunctul lui Serghei Lavrov, potrivit presei internaționale.

 

Ce părere are Vladimir Putin despre aderarea Suediei și a Finlandei la NATO

 

Reacția diplomatului rus a venit la scurt timp după ce Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a anunțat că Finlanda va fi primită la nivel oficial, peste o zi, în alianța militară.

„Această mutare va oferi mai multă siguranță Finlandei, iar Suedia va fi mai în siguranță ca urmare a mutării Finlandei”, a transmis liderul NATO, luni.

„Toţi cei 30 de aliaţi din NATO au ratificat protocolul de aderare. Aştept cu nerăbdare arborarea drapelului Finlandei la sediul NATO în zilele următoare”, a transmis Jens Stoltenberg, vinerea trecută.

Finlanda va fi primită oficial în NATO în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de Externe ai alianței, care va avea loc în perioada 4-5 aprilie, la Bruxelles.

De curând, Vladimir Putin a anunțat că nu va împotrivi aderării Finlandei și Suediei la NATO.

„Nu avem probleme cu Suedia și Finlanda, așa cum avem cu Ucraina”, a declarat Vladimir Putin. „Dacă Finlanda și Suedia vor, lăsați-le să se alăture. Este treaba lor, se pot alătura oriunde doresc”, a adăugat el.

În ceea ce privește Ucraina, procesul de aderare este destul de greoi, o „strategie pe termen lung”, potrivit lui Jens Stoltenberg.