Rusia, prima reacție după ce Parlamentul Rep. Moldova a votat condamnarea invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina

Tensiunile dintre Republica Moldova și Rusia continuă să crească. Cea mai recentă declarație a venit de la Moscova, după ce Parlamentul de la Chișinău a stabilit să se poziționeze împotriva regimului de la Moscova.

02 mart. 2023, 23:35
Rusia, prima reacție după ce Parlamentul Rep. Moldova a votat condamnarea invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina

Joi, 2 martie, Rusia a cerut Republicii Moldova să-și respecte neutralitatea scrisă în Constituție și să nu mai lanseze atacuri la adresa Federației Ruse.

„Facem apel încă o dată la autorităţile moldovene să pună capăt retoricii confruntaţionale antiruse, complet nefundamentată”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, citată de Agerpres.

De asemenea, purtătoarea de cuvânt a instituției conduse de către Serghei Lavrov a acuzat Occidentul de fake news. Mai precis, Maria Zaharova a denunțat „înmulțirea informațiilor false despre planuri inexistente ale Moscovei de a destabiliza situaţia” din Republica Moldova şi tentativele „de a spori în mod artificial tensiunile” în jurul situaţiei din regiunea separatistă prorusă Transnistria.

„În ceea ce ne priveşte, confirmăm dorinţa de a întări o cooperare constructivă pragmatică cu Chişinăul şi de a continua eforturile pentru a regla problema Transnistriei”, a mai punctat Zaharova.

 

Decizii majore la Chișinău. Parlamentarii au luat decizia. Propagandiștii pro-ruși, nemulțumiți

 

Reacția Rusiei a venit după ce Parlamentul de la Chișinău a votat joi, 2 martie, o declarație prin care condamnă războiul declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Astfel, fostul teritoriu al României s-a alăturat statelor din UE și SUA, care condamnă regimul de la Moscova.

Reprezentanții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au boicotat runda de dezbateri și de votare a Declarației cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucraina. Aceștia s-au baricadat cu argumentul posibilului „dezgheț” al conflictului de pe Nistru și au invocat din nou necesitatea protecției statutului de neutralitate, potrivit presei din Republica Moldova.