Rusia pune embargo pe fructele şi legumele din Republica Moldova

Lovitură economică pentru Republica Moldova. Rusia a decis să interzică, de la 15 august, importurile de produse agricole din aproape toate raioanele Republicii Moldova, inclusiv din Găgăuzia, informează Reuters.

10 aug. 2022, 11:40
Rusia pune embargo pe fructele şi legumele din Republica Moldova

Rusia pune embargo pe fructele şi legumele din Moldova. Excepţie fac raioanele din stânga Nistrului, controlate de administrația separatistă de la Tiraspol, susținută de Rusia, scrie Reuters.

Rusia are o istorie în utilizarea interdincţiilor privind importurile de alimente în disputele comerciale cu alte țări. Republica Moldova cumpără gaze naturale de la ruşi și la începutul lunii august a întrebat gigantul rus Gazprom dacă poate amâna plata pentru această lună.

Citeşte şi: Republica Moldova ia exemplul UE şi anunţă reducerea consumului de gaze. Fostul preşedinte Igor Dodon ameninţă cu alegeri anticipate

Rosselkhoznadzor ( Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară din Rusia) a decis să impună restricțiile „din cauza detectării în repetate rânduri de substanţe periculoase în produsele moldovenești care intră în Rusia”.

Republica Moldova şi-a redus livrările de fructe către Rusia după invazia Rusiei în Ucraina, în 24 februarie, din cauza logisticii complicate și a costurilor mai mari cu transportul. Cu toate acestea, exportul este principala piaţă de desfacere pentru fermierii din Moldova.

Citeşte şi: Maia Sandu, după întâlnirea cu Klaus Iohannis. Moldova va cere ajutor României în cazul în care va fi atacată de Rusia

Numai în acest an, fermierii din Republica Moldova a exportat în Rusia 168.000 de tone de produse agricole, în principal mere, prune și struguri, a informat agenția de presă Interfax.