Rusia, reacție oficială după ce Maia Sandu l-a sfidat pe Vladimir Putin: „Moldova ar trebui să încerce să stabilească relații bune cu noi”

Maia Sandu a avertizat în repetate rânduri că se teme de o eventuală invazie rusească în Moldova, dar oamenii lui Vladimir Putin încă încearcă o reconciliere.

15 iul. 2022, 13:53
Rusia, reacție oficială după ce Maia Sandu l-a sfidat pe Vladimir Putin: „Moldova ar trebui să încerce să stabilească relații bune cu noi”

Republica Moldova trage către vest, prin intermediul Maiei Sandu în funcția de președinte al micului stat capturat de URSS, ultima dată în 1944. Totuși, liderii de la Kremlin încă mai avertizează politicienii de la Chișinău că nu trebuie să vadă în Rusia o amenințare, ci mai degrabă un partener.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a transmis un mesaj tranșant, după ce Maia Sandu a anunțat că are în plan întărirea armatei.

„În ceea ce privește consolidarea armatei moldovenești, nu există riscuri pentru Rusia. Dar nici Republica Moldova nu trebuie să vadă vreo amenințare în această privință. Acest lucru este complet absurd.

Probabil, cineva va compara acest lucru cu Ucraina. Însă în această privință, unele comparații sunt absolut deplasate”, a declarat Dmitri Peskov, citat de agenția TASS.

„Moldova nu ar trebui să vadă în Rusia un risc, dar să încerce să stabilească relaţii bune, avantajoase şi bazate pe respectul reciproc”, a completat Peskov.

 

Maia Sandu îl sfidează pe Vladimir Putin. Rusia, criticată de președintele de la Chișinău

 

După ce a anunțat că Republica Moldova este „stat neutru” și că nu vrea „să vândă țara pentru gaze mai ieftine”, Maia Sandu a lăsat de înțeles că investițiile în armată vor deveni prioritare.

„Republica Moldova este și va rămâne o țară pașnică. Noi nu vrem arme ca să mergem să luptăm împotriva vecinilor, așa cum face Rusia. Noi vrem să fim în siguranță la noi acasă și vrem să nu ne atace nimeni. Chiar dacă sistemul nostru de apărare este într-o situație foarte proastă, dacă nu era această agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei, probabil, nu am fi discutat prea mult despre necesitatea echipării armatei.

Dar în situația în care vedem ce face Rusia în Ucraina, ar fi total neserios să nu ne gândim cum ne apărăm, dacă ni se întâmplă o astfel de tragedie. Sper foarte mult să nu ajungem acolo, dar nu depinde de noi

(…) Dacă Rusia vine peste noi ce facem? Trimitem armata cu sapa să ne apere?”, a declarat Sandu, zilele trecute.

 

Rușii amenință SUA

 

Rușii deja par să nu mai aibă răbdare. Dimitri Medvedev a avut o reacție acidă pe fondul provocărilor din partea SUA.

„Lumea gata să trăiască după regulile anglo-saxone se micşorează din ce în ce mai mult. Nici măcar bani şi focoase nucleare nu sunt necesare. Poate pentru că puterea este în altă parte”, a declarat Medvedev.

Oficialul de la Moscova a avertizat că sfârșitul hegemoniei SUA se apropie.

„Ambiţiile imperiale exagerate şi nejustificate sunt un semn sigur că imperiul, gras şi obscen, nu are mult timp de trăit”, a transmis Medvedev printr-o postare pe Telegram.