Rusia respinge planul de pace al Ucrainei. Zelenski ceruse aderare la UE şi autonomie în Donbas şi Crimeea

Separatiştii proruşi din Doneţk susţin că au cucerit localitatea Liman, important nod feroviar, în timp ce Rusia d'respinge categoric propunerile de armistiţiu.

27 mai 2022, 12:25
Rusia respinge planul de pace al Ucrainei. Zelenski ceruse aderare la UE şi autonomie în Donbas şi Crimeea

Rusia a respins cu dispreţ un plan italian de pace în Ucraina propus de către Italia şi vrea, estimează unii analişti, să-şi consolideze cuceririle teritoriale în estul şi sudul Ucranei înantea oricărei soluţii negociate a conflictului, relatează AFP.

Acest plan de pace italian prevedea un armistiţiu – garantat de ONU -, o retragere a trupelor, aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană (UE) şi nu la NATO şi o autonomie în Donbas şi Crimeea, care să rămână în continuare sub suveranitate ucraineană.

Negocieri între Turcia, Rusia şi Ucraina sunt ”în desfăşurare” în vederea deschiderii unui coridor prin Bosfor pentru a exporta cerealele din Ucraina, declară un oficial turc

Negocierile dintre Turcia, Rusia şi Ucraina sunt ”în desfăşurare” în vederea deschiderii unui coridor prin Bosfor pentru a exporta cerealele din Ucraina, a declarat un oficial turc de rang înalt, relatează The Guardian.

Mircea Geoană, surprins de avertismentul lui Putin: „Eram convins că NATO e frământarea lor centrală”

”Turcia negociază atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina cu privire la exportul de cereale din Ucraina”, a declarat oficialul turc de rang înalt sub protecţia anonimatului.

Un coridor destinat exportului de cereale ar urma să fie deschis din Turcia, aşadar a existat o cerere astfel încât aceste cereale să ajungă pe pieţele vizate, a mai spus oficialul. ”Negocierile sunt încă în desfăşurare”, a adăugat el.

Război în Ucraina. Mutarea ce răstoarnă total planul de cucerire al lui Putin

Alte două surse au confirmat că Turcia este în negocieri pentru expedierea cerealelor din Ucraina. Deşi este membră NATO, Turcia a fost percepută ca fiind mai ”neutră” decât alţi membri ai Alianţei Nord-Atlantice, a afirmat o altă sursă.

”Turcia este pregătită să contribuie la un fel de proces de monitorizare a acestor exporturi din Odesa prin Marea Neagră, deoarece Turcia deţine în mod tradiţional foarte multă putere în Marea Neagră şi este dispusă să ajute”, a mai dezvăluit un alt oficial turc de rang înalt.