Rusia se dotează cu un nu tip de rachetă intercontinentală. Noua Sarmat va înlocui racheta SS-18 Satan

Forţele ruse ale Rachetelor Strategice au anunţat, marţi, că vor testa noua rachetă intercontinentală Sarmat în următorii doi ani. Anunţul Moscovei vine pe fondul îngrijorării autorităţilor ruse potrivit cărora SUA crează un nou sistem antirachetă pe care îl va desfăşura în ţări din Europa de Est, inclusiv în România.

21 iul. 2015, 20:59
Rusia se dotează cu un nu tip de rachetă intercontinentală. Noua Sarmat va înlocui racheta SS-18 Satan

Noua rachetă rusească Sarmat ICBM, care se află în cea de-a treia etapă de dezvoltare, va fi echipată, între altele şi cu o ogivă de 10 tone. După ce noua rachetă va fi terminată, Sarmat va înlocui racheta strategică R-36M2 Voyevoda, poreclită de către forţele NATO „SS-18 Satan”.

Autorităţile ruse au anunţat, tot marţi, că toate diviziile de rachete ale armatei ruse vor fi reînarmate cu sisteme de rachete Yars şi Yars-M şi echipate cu rachete RS-26, până în 2021. În prezent, Rusia foloseşte sistemul de rachetă Topol, care va fi retras însă pe măsura înnoirii arsenalui de rachete, relatează agenţia Tass.

Luni, un purtător de cuvânt militar anunţa că forţele armate din estul Siberiei vor fi dotate cu 50 de sisteme de rachete Iskander până în luna septembrie, iar trupele vor fi instruite cum să folosească acest sistem, înainte de a fi desfăşurat în regiunea Buriatia, dim Siberia.

Ruşii cred că americanii testează şi ei noi sisteme defensive de rachetă care ar putea fi instalate în Polonia şi România până în 2018, ceea ce provoacă Rusia să dea o replică similară, deoarece ar vrea să împiedice o sporire a prezenţei militare americane în estul Europei.