Rusia se protejează de sancţiuni. Decizia surpriză anunţată de Putin

Preşedintele Vladimir Putin a promis deja miliarde de dolari în noi plăţi sociale, inclusiv pensii, iar ministerul de finanţe intenţionează să apeleze la marele său Fond Naţional de Avuţie.

14 iun. 2022, 22:47
Rusia se protejează de sancţiuni. Decizia surpriză anunţată de Putin

Rusia a precizat că va restricţiona parţial informaţiile despre cheltuielile bugetare pe care le face publice, ca răspuns la „consecinţele negative” ale sancţiunilor asupra economiei ruseşti.

Stimulat de preţurile ridicate la energie pentru exporturile vitale de petrol şi gaze ale Rusiei, excedentul bugetar al ţării a ajuns la 1.490 de miliarde de ruble (26 miliarde de dolari) în primele cinci luni ale anului, potrivit datelor Ministerului de Finanţe, conform Reuters.

Conform planului bugetar, Rusia preconizează să câştige 25.000 de miliarde de ruble şi să cheltuiască 23.700 de miliarde de ruble în acest an, însă oficialii au avertizat deja că ţara este pregătită să cheltuiască fiecare rublă disponibilă pentru a-şi proteja economia şi cetăţenii de sancţiunile occidentale impuse după ce Moscova a trimis trupe în Ucraina.

Preşedintele Vladimir Putin a promis deja miliarde de dolari în noi plăţi sociale, inclusiv pensii, iar ministerul de finanţe intenţionează să apeleze la marele său Fond Naţional de Avuţie, în valoare de 198 de miliarde de dolari, pentru a sprijini întreprinderile de stat cheie afectate de sancţiuni.

Război în Ucraina. Armata lui Zelenski a trecut graniţa în Rusia, bombardamente intense
Ministerul Energiei a restricţionat accesul la datele sale lunare privind producţia lunară de petrol şi gaze, o serie de companii mari nu au fost autorizate să îşi dezvăluie situaţiile financiare, iar banca centrală a limitat, de asemenea, publicarea unor date.

În cea mai recentă măsură, guvernul din Rusia a propus ca mărimea rezervelor de aur şi de valută ale Rusiei – în prezent dezvăluite public săptămânal – să devină secret de stat, într-o altă măsură pentru a proteja ţara de sancţiuni.

Papa Francisc spune că Al treilea Război Mondial a fost declarat. Suveranul Pontif a dezvăluit rolul NATO în decizia Rusiei de a invada Ucraina
„Sancţiunile împotriva Rusiei diferă în ceea ce priveşte modul în care funcţionează şi gradul de consecinţe negative. Acest lucru va ajuta la minimizarea riscului de noi sancţiuni”, a declarat ministerul de finanţe.