Rusia şi NATO trebuie să schimbe REGULILE. RĂZBOIUL poate izbucni oricând

Rusia și NATO trebuie să se pună de acord asupra unor noi reguli în cazul unor întâlniri neprevăzute între forțe militare pentru a reduce riscul declanșării unui război între Moscova și Occident, a avertizat miercuri un grup format din foști miniștri ai apărării și de externe.

26 aug. 2015, 10:41
Rusia şi NATO trebuie să schimbe REGULILE. RĂZBOIUL poate izbucni oricând

În condițiile în care atât Rusia, cât și NATO își intensifică exercițiile militare din cauza crizei din Ucraina, incidente, precum confruntări în aer între avioane militare rivale, sunt în creștere.

Cerând organizarea unei reuniuni la nivel înalt NATO-Rusia, grupul de 14 foști miniștri — printre care fostul ministru de externe rus Igor Ivanov, fostul ministrul german al apărării Volker Ruehe și omologi ai lor din Marea Britanie, Franța, Spania și Turcia — au declarat că regulile de comunicare pe mare și în aer sunt extrem de importante.

‘Există riscul fie al unor greșeli de calcul periculoase, fie al unui accident care ar putea declanșa o agravare a crizei sau chiar o confruntare militară directă’, au spus foștii miniștri într-un raport publicat de European Leadership Network, un think-tank cu sediul la Londra, potrivit Agerpers.

Citeşte şi Exerciţii militare fără precedent: 80.000 de soldaţi ruşi participă la manevre de amploare

Potrivit organizației nonprofit, din martie 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea, au fost înregistrate 66 de ‘contacte’ neprevăzute între forțe militare ruse și ale NATO, și între Rusia pe de o parte și Finlanda și Suedia de cealaltă parte, pe care NATO se bazează ca state partenere.

NATO a respins orice sugestie că exercițiile sale militare ar putea contribui la declanșarea unui război în Europa și a precizat că Rusia ar putea să ia măsuri pentru a detensiona situația chiar înainte de încheierea unor noi acorduri.

Citeşte şi Putin, pe picior de RĂZBOI: Exerciţii MILITARE de amploare în şase regiuni şi, în premieră, în Arctica

‘Rusia dispune deja de multe instrumente pentru a evita un conflict neintenționat, pentru a reduce tensiunile și pentru a crește transparența, variind de la acorduri pentru controlul armelor la măsuri voluntare. Ar trebui să se concentreze pe punerea în aplicare a angajamentelor existente’, a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO Oana Lungescu.