Rusia şi SUA se unesc pentru a combate Frontul Al-Nosra

Ministrul rus al afacerilor externe Serghei Lavrov și secretarul de stat american John Kerry au evocat la telefon miercuri necesitatea "unor acțiuni comune decisive" contra Frontului Al-Nosra, a anunțat diplomația rusă.

02 iun. 2016, 08:37
Rusia şi SUA se unesc pentru a combate Frontul Al-Nosra

Discuția „s-a referit la situația din Siria, în special necesitatea unor acțiuni comune decisive contra Frontului Al-Nosra (ramura siriană Al Qaida), așa cum partea rusă a propus în mod constant”, a declarat Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat, citat de Agerpres.

Acest anunț intervine în timp ce Rusia a propus deja la mijlocul lunii mai Statelor Unite să efectueze lovituri comune împotriva grupurilor jihadiste din Siria, o propunere care a fost imediat respinsă de Washington.

Câteva zile mai târziu, Moscova a declarat că este gata să se coordoneze cu coaliția arabă-kurdă și Statele Unite pentru izgonirea jihadiștilor organizației Statul Islamic (Sl) din fieful lor Raqa, în Siria.

Citeşte şi Rusia a iniţiat un armistiţiu de 48 de ore la Daraya

Miercuri, un armistițiu de 48 de ore decis la inițiativa Rusiei și coordonat cu Washingtonul și regimul de la Damasc a fost instaurat la Daraya, un fief simbolic al rebelilor situat la 10 km sud-vest de Damasc, permițând intrarea primului convoi umanitar după 2012 în acest oraș.

Washingtonul a cerut Rusiei să facă presiune asupra Damascului, aliatul ei, pentru a opri bombardamentele în această zonă și a da o șansă discuțiilor de pace menite să găsească o soluție la conflictul ce a făcut peste 270.000 de morți în cinci ani, amintește France Presse.