Rusia somează Kievul să nu ratifice acordul de asociere cu UE

Rusia a ameninţat miercuri cu sistarea consultărilor privind aplicarea acordului de asociere semnat între Ucraina şi Uniunea Europeană dacă Kievul ratifică documentul în această formă, relatează AFP, potrivit Agerpres.

24 iul. 2014, 06:38
Rusia somează Kievul să nu ratifice acordul de asociere cu UE

Exprimându-se asupra voinţei Kievului de a ratifica rapid acordul semnat la 27 iunie la Bruxelles, ministrul rus al economiei Aleksei Uliukaev a avertizat: ‘Dacă Ucraina întreprinde astfel de acţiuni, vom considera că nu mai suntem legaţi de obligaţia de a participa la consultări şi vom putea lua măsuri unilaterale pentru a ne apăra interesele economice’.

‘Subiectul acestor discuţii este tocmai conţinutul textului acordului’, a subliniat ministrul, citat de agenţiile ruse de presă.

Acordul comercial vizează în special suprimarea celor mai multe bariere vamale între Ucraina şi ţările din UE. În acest context, Rusia se teme de sosirea pe teritoriul ei a produselor fabricate în UE, via Ucraina, în detrimentul producţiei sale naţionale şi a estimat că Kievul nu poate dispune de condiţii comerciale privilegiate în acelaşi timp cu Bruxelles-ul şi cu Moscova.

Ucraina dispunea până acum, în cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI), care asociază mai multe ex-republici din URSS, de un regim preferenţial pentru exporturile sale spre Rusia.

Înalţi reprezentanţi ai UE, Rusiei şi Ucrainei au lansat în 11 iulie o etapă de consultări care urma că continue toată vara. Calendarul prevede ca Rusia să-şi detalieze ‘preocupările’ până în 20 iulie, înainte ca experţii celor trei ţări să le examineze până în 3 septembrie. O nouă reuniune tripartită este prevăzută pentru 12 septembrie la Bruxelles.

Un înalt responsabil al preşedinţiei ucrainene, Valeri Cialîi, a asigurat miercuri că procesul de ratificare îşi continuă cursul în vederea finalizării ‘înainte de septembrie’, potrivit unui comunicat al administraţiei prezidenţiale.

Moscova nu a încetat să avertizeze Ucraina, din exporturile căreia un sfert pleacă spre Rusia, dar şi R.Moldova că va replica cu măsuri comerciale cu scopul de a-şi proteja economia în cazul unui acord cu UE.

Rusia a introdus deja limitări asupra unor produse din cele două ţări, oficial din motive sanitare.

‘Suntem constrânşi să introducem măsuri de protecţie’, a repetat miercuri premierul Dmitri Medvedev.

Un consilier al serviciilor veterinare ruse, Aleksei Alekseenko, a avertizat la rândul său că importante cantităţi de produse alimentare ucrainene ar putea fi total prohibite.

‘Când Kievul va începe să respecte normele europene, diferite de ale ruşilor, o serie de probleme se vor pune’, a explicat el pentru agenţia RIA Novosti, adăugând că serviciile veterinare ucrainene nu au răspuns propunerilor ruse de a negocia cu privire la acest subiect.