Rusia strânge relaţiile cu Iran, un duşman declarat al occidentului. Lavrov s-a întâlnit la Teheran cu preşedintele Ebrahim Raisi

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a sosit miercuri în Iran, a relatat televiziunea de stat iraniană, într-un context în care puterile mondiale şi Teheranul încearcă să restabilească acordul nuclear din 2015, însă negocierile se află în impas.

23 iun. 2022, 08:53
Rusia strânge relaţiile cu Iran, un duşman declarat al occidentului. Lavrov s-a întâlnit la Teheran cu preşedintele Ebrahim Raisi

„În cursul vizitei lui Lavrov vor fi discutate acordul nuclear din 2015 al Iranului, intensificarea cooperării bilaterale şi energetice, precum şi subiecte internaţionale şi regionale”, a informat televiziunea de la Teheran.

Postul TV a prezentat imagini de la întrevederea lui Lavrov cu preşedintele iranian Ebrahim Raisi, de la care însă nu a dat detalii.

Ministerul de Externe iranian a transmis luni că vizita şefului diplomaţiei ruse vizează ‘extinderea cooperării cu regiunea eurasiatică şi Caucazul’.

Luna trecută, Moscova a declarat că Rusia şi Iran – ambele aflate sub sancţiuni occidentale şi deţinătoarele unora dintre cele mai mari rezerve de hidrocarburi din lume – au discutat despre tranzacţionarea de mărfuri la schimb cu petrol şi gaze şi crearea unui hub logistic.

Această deplasare intervine în condiţiile în care Iranul şi Rusia, două ţări supuse sancţiunilor internaţionale, au declarat în luna mai că doresc să-şi întărească relaţiile în sectoarele energetic şi comercial, în timpul unei vizite a vicepremierului rus la Teheran.

Citeşte şi: Premierul Estoniei critică aspru planul NATO pentru cazul unui atac rusesc asupra ţărilor baltice: „Secole de istorie, inclusiv poporul şi cultura noastră, ar fi şterse de pe hartă”

Ea survine, de asemenea, în contextul negocierilor asupra programului nuclear iranian, lansate la Viena în aprilie 2021 între Iran şi marile puteri (Rusia, SUA, China, Franţa, Regatul Unit şi Germania) şi aflate într-un punct mort din martie, scrie Agerpres.

Discuţiile de la Viena, la care SUA participă în mod indirect, sunt menite să readucă Washingtonul în acordul internaţional din 2015, ce prevede limitarea activităţilor nucleare iraniene în schimbul unei relaxări a sancţiunilor internaţionale.

Potrivit agenţiei de stat iraniene IRNA, Serghei Lavrov va avea joi o întâlnire cu omologul său Hossein Amirabdollahian.

Citeşte şi: Bodyguard-ul lui Putin, împuşcat în cap. Colonelul care îi purta valiza nucleară a fost găsit într-o baltă de sânge