Avion militar rusesc, doborât de Turcia. Ruşii spun că nu au încălcat spaţiul aerian, Ankara îi contrazice UPDATE

Ministerul rus al Apărării a confirmat marți că un avion de vânătoare Su-24 al aviației ruse angajate în campania aeriană în Siria a fost doborât marți de Turcia, dar neagă faptul că aparatul de zbor ar fi încălcat spațiul aerian turc, așa cum susțin autoritățile de la Ankara.

24 nov. 2015, 09:54
Avion militar rusesc, doborât de Turcia. Ruşii spun că nu au încălcat spaţiul aerian, Ankara îi contrazice UPDATE

Update: Ministerul de Externe al Turciei i-a convocat marți pe reprezentanții celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite pentru a-i informa cu privire la doborârea unui avion de luptă rus, a declarat un oficial turc, relatează Reuters.

Update: Armata turcă a prezentat marți un grafic ce arată că avionul militar rus Su-24 intrase în spațiul aerian al Turciei înainte de a fi doborât deasupra Siriei, potrivit The Independent.

Update: Atașatul militar turc la Moscova a fost convocat, marți, de Ministerul Apărării al Federației Ruse, după ce aviația turcă a doborât un avion de luptă rus deasupra frontierei turco-siriene, informează AFP, care citează surse din cadrul Ambasadei Turciei în Rusia. Anterior, o sursă diplomatică turcă a declarat că Ministerul Afacerilor Externe al Turciei l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri permanent al Rusiei la Ankara.

Update: Avionul militar Su-24 doborât de aviația turcă aparține armatei ruse, dar el nu a ieșit pentru niciun moment din spațiul aerian al Siriei, susține Ministerul rus al Apărării, în timp ce Turcia afirmă, dimpotrivă, că aparatul rus îi încălcase spațiul aerian.

UPDATE: Moscova insistă că aparatul se afla în spațiul Siriei, dar Ankara susține că a trimis 10 avertismente în 5 minute.

Aparatul de zbor ‘se afla exclusiv în spațiul aerian sirian’, subliniază armata rusă, în timp ce surse ale președinției de la Ankara afirmă că avionul a fost ‘doborât conform regulilor de angajament după ce încălcase spațiul aerian turc în pofida avertismentelor’.

Un responsabil militar turc a declarat că două avioane de luptă s-au apropiat marți de frontiera cu Turcia dinspre Siria și că au fost avertizate că încalcă spațiul aerian al Turciei, potrivit Reuters. Armata turcă susține că a trimis zece avertismente în decurs de cinci minute în legătură cu violarea spațiului aerian al Turciei înainte de a deschide focul. Două avioane F-16 ale aviației turce, care patrulau de-a lungul frontierei Turciei cu Siria, au fost implicate în acest incident.

Citeşte şi Turcia a doborât un avion de vânătoare rus la frontiera sa cu Siria

Astăzi, un avion Su-24 aparținând forțelor aeriene ruse desfășurate în Siria s-a prăbușit pe teritoriul sirian, din cauza unor presupuse tiruri trase de la sol„, afirmă ministerul într-un comunicat, adăugând că aparatul de zbor „se afla exclusiv în spațiul aerian sirian”, în timp ce soarta celor doi piloți rămâne a fi clarificată. Anterior, mass-media din Turcia și Rusia au relatat că cei doi piloți ai aparatului rus doborât au reușit să se catapulteze. Potrivit presei turce, unul din cei doi piloți ai avionului rus ar fi fost capturat de rebeli.

Un avion rus Su-24 a fost doborât conform regulilor de angajament după ce acesta încălcase spațiul aerian turc, în pofida avertismentelor„, au indicat surse oficiale de la Ankara.

Imagini difuzate de cele două televiziuni au arătat cum avionul militar este în picaj, cuprins de flăcări, și se prăbușește într-o zonă montană din Siria, în apropierea frontierei cu Turcia, lângă provincia turcă Hatay.

Citeşte şi Ameninţare cu bombă: Un avion al Turkish Airlines a aterizat de urgenţă în Canada