Rusia susţine că Ucraina pregăteşte un atac sub steag fals. Reacţie dură de la Kiev

Ministerul Apărării din Rusia susţine că Ucraina că s-ar pregăti să arunce în aer clădiri din Kramatorsk, oraş din estul ţării, pentru a da vina apoi pe Moscova şi pentru a acuzat Kremlinul că a comis crime de război şi că a ţintit civili într-o operaţiune sub steag fals.

06 feb. 2023, 08:26
Rusia susţine că Ucraina pregăteşte un atac sub steag fals. Reacţie dură de la Kiev
Rusia susţine că Ucraina pregăteşte un atac sub steag fals. Reacţie dură de la Kiev

Rusia susţine că Ucraina pregăteşte un atac sub steag fals. Ministerul Apărării de la Moscova nu a oferit nicio probă care să-i susţină acuzaţiile, dar a precizat că presupusele atacuri vor fi folosite de Kiev pentru a exercita presiuni asupra guvernelor occidentale pentru a-i creşte livrările de arme. În replică, Ucraina se aşteaptă la o eventuală ofensivă majoră din partea Rusiei în luna februarie, înainte ca noile livrări de armament occidental să fie efectuate, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, conform Agerpres.

Citeşte şi: Putin își ține soldații cu tăiței și cartofi preparați pe ”rachetă”: ”Nu există timp pentru gătit, nu poți fi distras”

Acuzaţiile reciproce dintre cele două ţări vin după ce o rachetă rusească a ucis cel puţin trei persoane când a lovit o clădire rezidenţială la Kramatorsk. Rusia nu a comentat public această lovitură şi neagă că vizează persoane civile în ceea ce numeşte „operaţiune militară specială”, deşi Kievul şi guvernele occidentale susţin că sute de civili au fost ucişi în loviturile cu rachete ruseşti asupra zonelor rezidenţiale din Ucraina.

Totodată, ministerul rus al Apărării susţine că Ucraina planifică să arunce în aer trei clădiri cu destinaţie medicală – dispensare şi un spital – pentru a acuza Rusia de un aşa-zis atac deliberat asupra unor „obiective civile”: „Bombardarea instituţiilor medicale va fi prezentată ca o altă „atrocitate” a trupelor ruse, necesitând un răspuns din partea comunităţii internaţionale şi accelerarea livrării de rachete cu rază lungă de acţiune către Kiev (cu scopul de a fi folosite) pentru lovituri pe teritoriul rusesc”.

La rândul său, Oleksii Reznikov a declarat că Rusia ar putea lansa o nouă ofensivă din motive „simbolice” în jurul datei de 24 februarie, când se împlineşte un an de la declanşarea invaziei: „Va fi doar din punct de vedere simbolic, întrucât din punct de vedere militar nu are logică. Pentru că nu toate resursele lor sunt pregătite. Dar ei o vor face oricum”.

Citeşte şi: Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev ameninţă: „Toată Ucraina care rămâne sub jugul Kievului va arde”

SUA şi ţările occidentale au promis Ucrainei o nouă asistenţă militară în valoare de miliarde de dolari, inclusiv tancuri şi vehicule de luptă pentru infanterie, pentru a o ajuta să reziste unui nou atac şi pentru a sprijini Kievul în lansarea unei contraofensive. „Nu toate armele occidentale vor ajunge la timp. Dar suntem pregătiţi. Ne-am creat resursele şi rezervele pe care le putem desfăşura şi cu care putem opri atacul”, a declarat Oleksii Reznikov.