Rusia testează „superarme” în zona Polului Nord. „Torpila Poseidon e concepută să inunde oraşele de coastă ale SUA cu un tsunami radioactiv”

Rusia a deplasat importante dispozitive militare în zona arctică, unde testează „superarme” și încearcă să securizeze rute navale cheie, după cum arată imaginile captate de sateliţi şi difuzate de CNN.

06 apr. 2021, 10:12
Rusia testează „superarme” în zona Polului Nord. „Torpila Poseidon e concepută să inunde oraşele de coastă ale SUA cu un tsunami radioactiv”

Rusia își testează cele mai noi arme într-o regiune eliberată recent de gheață, unul dintre scopuri fiind de a deschide o cale de transport maritim cheie din Asia spre Europa.
Experții în armament și oficialii occidentali, citaţi de CNN, și-au exprimat îngrijorarea deosebită cu privire la una dintre „superarme”, torpila Poseidon 2M39. Dezvoltarea torpilei are loc într-un ritm extrem de rapid, președintele rus Vladimir Putin cerându-i ministrului apărării, Serghei Şoigu, actualizarea datelor după testele din februarie, cerând totodată planificarea unor teste suplimentare.

Torpila Poseidon e cea mai de temut armă a ruşilor. Dezvoltarea ei a avut loc rapid, este alimentată de un reactor nuclear și este concepută pentru a se strecura, pe fundul mării pe lângă paza de coastă a altor țări.

Citeşte şi Joe Biden a stârnit un conflict diplomatic de proporţii prin ameninţările la adresa lui Vladimir Putin. Rusia şi-a rechemat de urgenţă ambasadorul de la Washington

Dispozitivul este destinat să livreze un focos de mai multe megatone, capabil să provoace unde radioactive care ar face zonele litoralului nelocuibile timp de decenii.
În noiembrie anul trecut, Christopher A Ford, pe atunci secretar de stat adjunct pentru securitate internațională și neproliferare, declara că „Poseidon este conceput pentru a inunda orașele de coastă ale SUA cu tsunami radioactiv”.

Un înalt oficial al Departamentului de Stat a declarat pentru CNN: „Există în mod clar o provocare militară din partea rușilor din Arctica”, inclusiv refacerea vechilor baze ale Războiului Rece și construirea de noi facilități în Peninsula Kola, lângă orașul Murmansk. „Rusia renovează aerodromurile și instalațiile radar din epoca sovietică, construiește noi porturi și centre de căutare și salvare și își construiește flota de spărgătoare de gheață cu funcționare nucleară și convențională„, a declarat şi lt. colonelul Thomas Campbell, un purtător de cuvânt al Pentagonului. Campbell a remarcat, de asemenea, crearea recentă a unei forțe de alertă de reacție rapidă pe două aerodromuri arctice ruseşti, Rogachevo și Anadyr.

Citeşte şi Vladimir Putin: Rusia se va dota cu arme nucleare hipersonice