Rusia trimite spre coastele siriene o nouă navă de război, cu ”o încărcătură specială”

O nouă navă de război rusească, ''Nikolai Filcenkov'', va fi trimisă spre coastele siriene, după ce la bordul ei va fi îmbarcată ''o încărcătură specială'' în portul Novorosiisk, de la Marea Neagră, potrivit unei surse militare citate de Interfax, transmite vineri AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
06 sept. 2013, 12:55
Rusia trimite spre coastele siriene o nouă navă de război, cu ”o încărcătură specială”

Nava de debarcare ”Nikolai Filcenkov”, al cărui port de ataş este Sevastopol, va face escală vineri la Novorosiisk, înainte de a pleca spre Mediterana, a indicat o sursă a Statului-major al Marinei ruse. ”Nava va face escală la Novorosiisk, unde va îmbarca o încărcătură specială”, a adăugat sursa, fără alte precizări.

Rusia, ale cărei nave de război şi-au menţinut prezenţa în estul Mediteranei de la izbucnirea crizei siriene, a trimis în zonă în ultimele zile multe alte nave, inclusiv nave lansatoare de rachete, distrugătoare, o navă de supraveghere electronică şi două mari nave de debarcare.

O sursă militară rusă sublinia miercuri că întărirea acestui dispozitiv îi permite Rusiei ”să fie capabilă să reacţioneze” potrivit evoluţiei situaţiei din Siria, în timp ce perspectiva loviturilor militare americane suscită o puternică opoziţie din partea Moscovei.

Serghei Ivanov, actualul şef al Administraţiei Kremlinului, care este un apropiat al lui Vladimir Putin şi fost ministru al apărării, a precizat totuşi că prima misiune a acestor nave este o posibilă evacuare a numeroşi cetăţeni ruşi care trăiesc în Rusia.

Navale militare ”sunt destinate unei posibile evacuări a cetăţenilor ruşi”, a declarat Ivanov, citate de Interfax din Sankt Petersburg, unde vineri se încheie un summit G-20 dominat de criza siriană.

Mai multe mii de persoane cu cetăţenie rusă sau dublă cetăţenie rusă şi siriană trăiesc în Siria, un aliat al Moscovei din timpul fostei URSS. Rusia, principalul susţinător al regimului de la Damasc, căruia Rusia îi furnizează arme, a menţinut din epoca sovietică o bază de sprijin pentru flota sa militară în portul Tartus, situat la 220 km nord-vest de Damasc.