Rușii din Peninsula Crimeea fug după ce Ucraina a bombardat podul Kerci

Rusia a suspendat acordul privind exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră. Este prima reacție a Moscovei după ce Ucraina a atacat cu drone podul Kerci, care leagă Peninsula Crimeea de Rusia.

18 iul. 2023, 10:29
Rușii din Peninsula Crimeea fug după ce Ucraina a bombardat podul Kerci

Atacul asupra podului Kerci, care leagă Crimeea de Rusia, a provocat consternare și furie la Moscova. Distrugerile provocate, cel mai probabil, de drone maritime ucrainene, vor fi reparate abia în câteva luni. Asta, în cel mai optimist scenariu. Vladimir Putin a ținut un discurs la Kremlin în care a promis răzbunare.

”Această crimă nu are niciun sens din punct de vedere militar, nu are niciun scop, pentru că podul nu a mai fost folosit pentru transporturi militare de mult timp. (Atacul) e crud, pentru că civili nevinovați au fost răniți și uciși. Bineînțeles, va veni un răspuns din partea Rusiei. Ministerul Apărării pregătește mai multe propuneri relevante”, a declarat Vladimir Putin.

Autoritățile locale dau asigurări că podul nu a suferit avarii structurale, însă rușii din Crimeea s-au grăbit să părăsească Peninsula, ceea ce a dus la ambuteiaje pe principalele drumuri.

”Biletele se vând foarte repede, așa că mă gândesc că și alții care vor să ajungă în Rusia vor avea de suferit. Vor fi mai puține bilete, vor fi mai scumpe și asta va afecta partea financiară a lucrurilor, bineînțeles”, a spus David Yastrebov, un bărbat din Sevastopol, potrivit Stirileprotv.

Singurul drum rămas deschis spre Rusia trece prin Melitopol, un oraș aflat la doar câteva zeci de kilometri de linia frontului. Printre ruși sunt și optimiști care, paradoxal, sunt mai interesați de efectul pe care îl are închiderea podului asupra sezonului turistic din Crimeea.

Citește și: Rusia, atacuri dezlănţuite după bombardarea podului din Crimeea. A fost activată apărarea antiaeriană la Odesa VIDEO

La câteva ore după atac, Kremlinul a anuntat că a întrerupt participarea la acordul mediat de turci care permitea exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Oficial, nu din cauza atacului asupra podului Kerci.

Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Acordul privind Marea Neagră a încetat să mai fie valabil astăzi. Din nefericire, partea care privește Rusia nu a fost pusă în aplicare până în prezent, așa că efectul său a încetat”.

În replică, secretarul-general al ONU a criticat decizia Rusiei, spunând că împinge la foamete populațiile din statele subdezvoltate, care își puneau speranțele în grâul ucrainean.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU: „Participarea în aceste înțelegeri e o alegere. Dar cei care suferă, în state aflate în plină dezvoltare, nu au de ales. Sute de milioane de oameni ar putea suferi de foamete, iar consumatorii sunt într-o criză globală și vor fi nevoiți să plătească prețul”.

Ucraina are de gând să ceară Turciei să susțină livrările de grâu prin Marea Neagră. Asta ar însemna ca nave turcești să însoțească navele care transportă cereale, din porturile ucrainene și până în ape mai sigure, ca să nu riște să fie atacate de ruși.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Inițiativa Cereale la Marea Neagră poate și trebuie să funcționeze, cu sau fără Rusia. Înțelegerea pe tema exportului de grâne, o înțelegere pe care o avem cu Turcia și Națiunile Unite, rămâne valabilă”.

În acest timp, războiul își urmează cursul în Estul Ucrainei. Kievul nu a mai înregistrat succese de proporții în ultima vreme, dar ucrainenii par să-și menajeze cea mai mare parte a forței ofensive, în timp ce atacă metodic tranșeele rusești și țintesc cu precădere depozitele de muniții și taberele rușilor, pentru a distruge moralul inamicului și a-l lăsa fără resurse.

Citește și: Rusia acuză Ucraina că a omorât o femeie într-un bombardament asupra regiunii Belgorod