Ruşii resimt din plin sancţiunile internaţionale după invazia din Ucraina: „Nu ştiu ce va fi de acum înainte. Mă tem că ne vom transforma în Coreea de Nord sau Iran”

Sancţiunile internaţionale impuse Rusiei după decizia lui Vladimir Putin de a ataca militar Ucraina sunt resimţite din plin de populaţie. Nu mai pot face plăţi, nu mai pot beneficia de anumite servicii internaţionale, nu îşi mai permit să ia credite.

02 mart. 2022, 10:11
Ruşii resimt din plin sancţiunile internaţionale după invazia din Ucraina: „Nu ştiu ce va fi de acum înainte. Mă tem că ne vom transforma în Coreea de Nord sau Iran”

Ruşii resimt din plin sancţiunile internaţionale după invazia din Ucraina. Sancțiunile care lovesc acum Rusia sunt descrise drept război economic – au scopul de a izola țara și de a crea o recesiune profundă acolo. Liderii occidentali speră că măsurile fără precedent vor aduce o schimbare de gândire la Kremlin, scrie BBC.

Primii afectaţi de sancţiounile internaţionale sunt şi ruşii de rând. Sancțiunile împotriva unor bănci rusești includ întreruperea accesului la serviciile Visa și Mastercard și, în consecință, Apple Pay și Google Pay.

Citeşte şi: Sancţiunile la adresa Rusiei, aprobate de UE. Lista completă a măsurilor împotriva lui Putin

Daria, 35 de ani, este manager de proiect în Moscova. Tânăra a povestit că din cauza sancţiunilor bancare nu a putut folosi metroul.

„Plătesc întotdeauna cu telefonul, dar pur și simplu nu a funcționat. Au mai fost și alți oameni cu aceeași problemă. S-a dovedit că barierele sunt operate de banca VTB care este sancționată și nu poate accepta Google Pay și Apple Pay.

„De asemenea, nu am putut plăti într-un magazin astăzi – din același motiv”.

Citeşte şi: Imaginile dezastrului economic din Rusia, într-o poză cât toate sancţiunile. Guvernatorul Băncii Rusiei şi consilierul economic al Kremlinului, prăbuşiţi la propriu când să-i prezinte lui Putin efectele deciziilor Occidentului

Luni, Rusia și-a dublat rata dobânzii la 20%, ca răspuns la sancțiuni, după ce rubla s-a devalorizat. Piața de valori rămâne închisă pe fondul temerilor unei vânzări masive de acțiuni.

Kremlinul spune că are suficiente resurse pentru a rezista sancțiunilor internaţionale, dar acest lucru este discutabil, scrie BBC.

În weekend, banca centrală a făcut apel la calm pe fondul temerilor de retrageri masive de bani din conturi.

„Nu sunt dolari, nu sunt ruble – nimic! Ei bine, sunt ruble, dar nu sunt interesat de ele”, a spus Anton, care are peste 20 de ani și stătea la coadă la un bancomat din Moscova.

„Nu știu ce să fac în continuare. Mă tem că ne transformăm în Coreea de Nord sau Iran chiar acum”.

Cumpărarea de valută îi costă pe ruși cu aproximativ 50% mai mult decât în ​​urmă cu o săptămână şi asta dacă găsesc unde să scgimbe bani. La începutul anului 2022, un dolar se tranzacționa cu aproximativ 75 de ruble și un euro cu 80 de ruble. Dar războiul a contribuit la stabilirea de noi recorduri – la un moment dat, luni, un dolar costa 113 ruble și un euro, 127.