Sancţiunile la adresa Rusiei, aprobate de UE. Lista completă a măsurilor împotriva lui Putin

Liderii europeni au aprobat o serie de sancţiuni prin care vor să tragă la răspundere Rusia, după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei.

25 feb. 2022, 15:42
Sancţiunile la adresa Rusiei, aprobate de UE. Lista completă a măsurilor împotriva lui Putin

Comisia Europeană a anunţat vineri că sancţiunile la adresa Rusiei se bazează pe cinci piloni. În principal, pachetul de măsuri vizează blocarea accesului Kremlinului la cele mai importante pieţe de capital.

„Vizăm în prezent 70 % din piața bancară rusă, dar și principalele întreprinderi deținute de stat, inclusiv în domeniul apărării”, se arată într-un mesaj publicat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Citeşte şi: Militarii ruşi au ajuns în Kiev. Lupte pe stradă la periferia capitalei Ucrainei FOTO ŞI VIDEO

Sancţiunile la adresa Rusiei, aprobate de UE. Lista completă a măsurilor anunţate de Comisia Europeană

„Prin intermediul pachetului de sancțiuni pe care liderii europeni l-au aprobat, vom trage Kremlinul la răspundere.
Sancțiunile se bazează pe cinci piloni:

În primul rând, acest pachet include sancțiuni financiare care blochează accesul Rusiei la cele mai importante piețe de capital. Vizăm în prezent 70 % din piața bancară rusă, dar și principalele întreprinderi deținute de stat, inclusiv în domeniul apărării.
Al doilea pilon principal vizează sectorul energetic, un domeniu economic esențial care aduce beneficii în special statului rus. Interdicția noastră la export va afecta sectorul petrolier, împiedicând Rusia să își modernizeze rafinăriile petroliere.
În al treilea rând, interzicem integral vânzarea de aeronave, piese de schimb și echipamente către companiile aeriene ruse.
În al patrulea rând, limităm accesul Rusiei la tehnologii esențiale. Vom împiedica accesul Rusiei la tehnologii importante de care are nevoie pentru a construi un viitor prosper.

În fine, acționăm în domeniul vizelor. Diplomații și grupurile asociate, precum și oamenii de afaceri nu vor mai avea acces privilegiat în Uniunea Europeană”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen”, au anunţat oficialii europeni.

Citeşte şi: Rusia vrea schimbarea Guvernului Ucrainei. Serghei Lavrov: Vrem demilitarizare şi denazificare. Vrem Guvern independent, nu condus de străini