Ruşii s-au săturat de Putin: Încrederea în liderul de la Kremlin este sub pragul de 40 la sută

Încrederea în preşedintele rus Vladimir Putin a scăzut sub pragul de 40% - o premieră de la anexarea Crimeei - într-un context de nemulţumire socială faţă de o nepopulară reformă a pensiilor, potrivit unui sondaj publicat luni.

08 oct. 2018, 18:21
Ruşii s-au săturat de Putin: Încrederea în liderul de la Kremlin este sub pragul de 40 la sută

Doar 39% dintre ruşii intervievaţi în septembrie au spus că au încredere în Vladimir Putin – o scădere de nouă puncte procentuale faţă de iunie, potrivit unui sondaj realizat de centrul independent Levada.

Acesta este cel mai slab rezultat înregistrat de Vladimir Putin din februarie 2014, când cota sa de încredere a atins 36%. Însă ea sărit la 51% după anexarea Crimeei, în martie 2014, informează news.ro

Săptămâna trecută, preşedintele rus a promulgat o reformă care prevede creşterea cu cinci ani a vârstei pensionării. Această măsură a provocat o nemulţumire vie în Rusia, a scos mii de persoane la proteste în stradă şi a provocat înfrângeri electorale neaşteptate partidului aflat la putere în septembrie, în cursul unor alegeri regionale.

Noua lege creşte vârsta pensionării la 65 de ani, de la 60 în prezent, în cazul bărbaţilor, şi la 60 de ani, de la 55 în prezent în cazul femeilor.

Citeşte şi Rusia aprobă o reformă controversată a pensiilor. Legea provoacă deja o nemulţumire puternică

Aceste praguri de pensionare au fost stabilite în 1932, în epoca sovietică, şi nu au fost atinse de-atunci.

În faţa unei fronde neobişnuite, Putin a propus, într-un rar discurs televizat către naţiune, în august, o relaxare a reformei, ceea ce deputaţii nu au întârziat să facă, amendând proiectul.

Potrivit anchetei Institutului levada, cota încrederii în ministrul Apărării Serghei Şoigu şi în cel al Afacerilor externe Serghei Lavrov au înregistrat de asemenea scăderi, de la 19 la 15 puncte procentuale şi, respectiv, de la 14 la zece puncte procentuale.


loading...