Rușii și bielorușii au fost interziși la Wimbledon. Reacție dură de la Kremlin

Organizatorii turneului de la Wimbledon au anunţat, miercuri, excluderea jucătorilor din Rusia şi Belarus de la ediţia 2022 (27 iunie - 10 iulie), dar şi de la turneele premergătoare programate în Marea Britanie.

20 apr. 2022, 20:07
Rușii și bielorușii au fost interziși la Wimbledon. Reacție dură de la Kremlin
Rușii și bielorușii au fost interziși la Wimbledon

Rușii și bielorușii au fost interziși la Wimbledon. Decizie fusese anticipată de presa engleză, iar All England Club a emis, miercuri, un comunicat oficial.

Rușii și bielorușii au fost interziși la Wimbledon. Reacție dură de la Kremlin

„În numele All England Club şi al Comitetului de Management al The Championships, dorim să ne exprimăm sprijinul continuu pentru toţi cei afectaţi de conflictul din Ucraina în aceste vremuri şocante şi dureroase.

Împărtăşim condamnarea universală a acţiunilor ilegale ale Rusiei şi am analizat cu atenţie situaţia în contextul îndatoririlor noastre faţă de jucători, faţă de comunitatea noastră şi faţă de publicul larg din Marea Britanie, ca instituţie sportivă britanică. De asemenea, am luat în considerare îndrumările stabilite de guvernul Regatului Unit în special în legătură cu organismele şi evenimentele sportive.

Având în vedere profilul The Championships din Regatul Unit şi din întreaga lume, este responsabilitatea noastră să ne jucăm rolul în eforturile pe scară largă ale guvernului, industriei, instituţiilor sportive şi creative de a limita influenţa globală a Rusiei prin cele mai puternice mijloace posibile.

În circumstanţele unei astfel de agresiuni militare nejustificate şi fără precedent, ar fi inacceptabil ca regimul rus să obţină vreun beneficiu din implicarea jucătorilor ruşi sau belaruşi la The Championships.

Prin urmare, intenţia noastră este, cu regret profund, să refuzăm înscrierile jucătorilor ruşi şi belaruşi la The Championships din 2022.

În cazul în care circumstanţele se schimbă semnificativ până în iunie, vom lua în considerare şi vom răspunde în consecinţă.

Salutăm, de asemenea, decizia LTA de a refuza înscrierile jucătorilor ruşi şi belaruşi la evenimentele din Marea Britanie, pentru a ne asigura că tenisul britanic oferă o abordare consecventă pe parcursul verii”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

„Este inadmisibil să transformăm din nou sportivii în ostatici ai intrigilor politice și ai prejudecăților, ai acțiunilor ostile față de țara noastră”, a declarat Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, înainte de anunţul oficial.

O nouă lovitură pentru Rusia! Decizie radicală luată de Tribunalul de la Lausanne

Decizia îi afectează pe mai mulţi jucători bine clasaţi în ierarhiile ATP şi WTA de a participa la prestigioasa întâlnire de la Londra: Daniil Medvedev, 2 ATP, Andrei Rublev, 8 ATP, Anastasia Pavliucenkova, 15 WTA, toţi din Rusia, precum şi pe jArina Sabalenka, 4 WTA, şi Victoria Azarenka 18 WTA, ambele din Belarus.