Ruşii vor călători foarte greu în Europa. Regim infernal de obţinere a vizelor

La primirea vizei Schengen, costul taxei consulare va fi de 80 EUR, timpul de eliberare va crește la 45 de zile, lista documentelor care trebuie depuse și posibilitățile țărilor UE de refuz vor fi extinse.
Filip Stan
12 sept. 2022, 11:59
Ruşii vor călători foarte greu în Europa. Regim infernal de obţinere a vizelor

Cetăţenii ruşi au pierdut de luni accesul la acordul privind vizele care le permitea să intre relativ uşor în Spaţiul Schengen din Europa, potrivit DPA. Consiliul European a adoptat săptămâna trecută o propunere de a suspenda acordul actual de facilitare a vizelor cu Rusia.

Măsura va reduce semnificativ numărul de noi vize emise ruşilor pentru Spaţiul Schengen, care include 22 de state din UE şi alte patru ţări europene.

Taxa de înscriere pentru viză Schengen va creşte de la 35 de euro la 80 de euro şi va fi nevoie de mai multe documente. Timpul de procesare a aplicaţiilor va fi mai lung şi vor exista restricţii în privinţa vizelor pentru intrări multiple.

Ruşii vor călători mai greu în Europa. UE nu le interzice vizele, dar face mai dificil procesul de obţinere a lor

Înăsprirea regulilor ar putea duce la respingerea aplicaţiilor de viză şi chiar la revocarea vizelor actuale. Liniile directoare ale UE pe oferă statelor membre puteri sporite în această privinţă, precum şi o bază pentru o examinare mai detaliată a aplicaţiilor.

În acelaşi timp, Europa rămâne deschisă la aplicaţiile persoanelor care călătoresc din motive urgente, în special familiile cetăţenilor din Europa, jurnalişti, disidenţi şi reprezentanţi ai societăţii civile. Statele pot reduce sau elimina taxele de viză pentru membrii acestor categorii.

Acordul de facilitare a vizelor între UE şi Rusia a fost introdus în 2007, dar a fost suspendat pentru oameni de afaceri, reprezentanţi guvernamentali şi diplomaţi la scurt timp după invadarea Ucrainei în februarie.

Precizări ale Comisiei Europene

Comisia Europeană a publicat vineri așa-numitele recomandări către țările UE cu privire la o nouă procedură pentru relațiile de viză cu Rusia. Însuși titlul acestui document confirmă și concluzia despre introducerea unui „regim complicat de vize cu Federația Rusă”: „Recomandări practice privind aplicarea unei proceduri de vize mai stricte pentru cetățenii ruși”.

Teza lor principală este un apel pentru verificarea cât mai amănunțită a solicitanților de viză pe tema „securității pentru Uniunea Europeană”. „Având în vedere că Europa se confruntă cu riscuri sporite de securitate ca urmare a agresiunii ruse în Ucraina, consulatele [statelor UE] ar trebui să efectueze o evaluare riguroasă a riscurilor de securitate. Acest lucru poate duce la refuzul vizelor și chiar la anularea vizelor valabile. Solicitanții de viză ruși cei care călătoresc pentru scopuri neesențiale se vor confrunta cu un proces de aplicare mai lung și mai riguros.”

Din aceasta partea rusă consideră că se pot trage două concluzii practice. „În primul rând, tezele despre riscurile de securitate pentru UE de la turiștii ruși sunt o scuză artificială pentru amânarea procedurii de eliberare a vizelor, precum și pentru refuzuri în spiritul declarației lui Borrell că UE ar trebui să transforme intrarea pe teritoriul său într-un privilegiu pentru ruși. . În al doilea rând, este o confirmare scrisă că chiar și a avea o viză valabilă nu mai reprezintă o garanție pentru intrarea în UE, aceasta putând fi anulată la frontieră din „motive de securitate” abstracte”.

Comisia Europeană a subliniat în mod special că eliberarea vizelor turistice ar trebui să fie ultima prioritate pentru activitatea consulatelor. „Consulatele ar trebui să lucreze în ultimul rând cu cei care călătoresc din motive neesențiale, determinând procedura de acceptare a documentelor. Consulatele pot lua o decizie privind eliberarea vizei în termen de 45 de zile. Consulatele au dreptul să solicite documente suplimentare, pe lângă cele incluse în lista standard, pentru a oferi un nivel suplimentar de screening pentru solicitanți”, a spus CE.

Consulatele sunt, de asemenea, încurajate să emită, atunci când este necesar, vize cu o singură intrare în loc de vize cu intrări multiple.

CE a prevăzut chiar o procedură specială pentru amânarea procesului de eliberare a vizelor: „O țară din UE are dreptul de a se consulta cu orice alt stat cu privire la amenințarea la securitate pe care o poate prezenta un solicitant de viză pentru Uniunea Europeană. În acest caz, a doua țară din UE are dreptul de a bloca eliberarea unei vize.”

Efecte procedurilor noi

În același timp, CE a încercat să atenueze efectul mediatic negativ al deciziilor sale, anunțând că UE „rămâne deschisă solicitanților de viză ruși care călătoresc în scopuri obligatorii, inclusiv membri de familie ai cetățenilor UE, persoane care călătoresc din motive umanitare, jurnaliști, dizidenți. și reprezentanți ai societății civile.” societate, – se arată în document. – Comisia Europeană sfătuiește țările UE să folosească oportunitățile disponibile pentru a simplifica condițiile în astfel de cazuri, până la reducerea sau anularea taxei consulare.”

După cum a explicat în cele din urmă Petroșov, acțiunile Bruxelles-ului au fost încă o încercare de a lovi toți cetățenii ruși, indiferent de modul în care Bruxelles-ul susține că sancțiunile sale sunt îndreptate doar împotriva conducerii țării. „Ca urmare, oamenii obișnuiți vor avea de suferit, iar cei împotriva cărora li se impun sancțiuni, parcă, vor putea continua să călătorească în liniște, întrucât aceeași UE le acordă de zeci de ani permise de ședere și cetățenie, acceptându-le. bani, închizând ochii la originea acestor fonduri”. „Nimic nu s-a schimbat pentru ei, deoarece au călătorit liber, așa că o vor face ți pe mai departe”, a conchis el.

„Este nepotrivit ca turiștii ruşi să se plimbe în orașele noastre”. Financial Times: UE le va suspenda săptămâna viitoare regimul de vize
Acordul dintre Federația Rusă și Comunitatea Europeană privind facilitarea eliberării vizelor cetățenilor Rusiei și ai Uniunii Europene a fost semnat la 25 mai 2006, ratificat de Rusia la 7 martie 2007 și a intrat în vigoare la 1 iunie, același an.

Documentul prevedea simplificarea procedurii de eliberare a vizelor cu intrări unice valabile până la trei luni, precum și a vizelor cu intrări multiple pentru anumite categorii de cetățeni. Documentul nu reglementa aspecte precum refuzul eliberării vizei, recunoașterea documentelor de călătorie, confirmarea mijloacelor de existență suficiente, refuzul de a intra în țară sau expulzarea din aceasta.

Acordul a stabilit o taxă unică pentru eliberarea vizelor la 35 EUR. Acesta a crescut la 70 EUR dacă cererea de viză a fost depusă cu mai puțin de trei zile înainte de data estimată a plecării. Unele categorii de persoane, inclusiv rudele apropiate cu reședința legală pe teritoriul unuia dintre statele UE sau al Federației Ruse, au fost scutite de la plata taxei.

Fiecare dintre părțile în acord avea dreptul de a suspenda funcționarea totală sau parțială „din motive de protecție a securității naționale, de protecție a ordinii publice sau a sănătății publice”. Cealaltă parte trebuie anunțată cu cel puțin 48 de ore înainte. Acordul va înceta la 90 de zile de la primirea notificării scrise relevante din partea inițiatorului suspendării. „În acest ultim paragraf, UE a încălcat în mod oficial documentul semnat, întrucât decizia de suspendare a acordului a fost luată pe 9 septembrie și intră în vigoare pe 12 septembrie”, consideră partea rusă.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
”Credeam că va fi pentru tot restul vieții”. Alina Sorescu, confesiuni emoționante despre căsătoria cu Alexandru Ciucu
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a recunoscut totul: „Sunt dependent de fiole!”
Fanatik.ro
Ce să pui peste dalele din curte ca să nu mai crească buruieni. Trucul banal la care tot mai multe persoane apelează la curte
Capital.ro
Interdicție istorică pentru șoferii pensionari! Se impune limită pentru cei de peste 68 de ani
Playtech.ro
Singura gară din România în care nu a ajuns niciodată un tren. A fost construită la sfârșitul comunismului și abandonată imediat după Revoluție
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Mesajul ferm al ministrului Daniel David pentru diaspora care amenință că vine să-și ia țara înapoi
wowbiz.ro
„Vai și amar de voi, sunteți niște terminate” Culiță Sterp TUNĂ ȘI FULGERĂ, după ce soția lui a fost criticată în urma imaginilor de la botez. Ce mesaj ȘOCANT a transmis
Spynews
Trei zodii protejate de divinitate. Totul va merge în viața lor așa cum își doresc
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, în proces cu fiul ei cel mare! Vedeta s-a prezentat în instanță fără avocat : ”Nu am apărător, o să văd ce fac”
Evz.ro
Anunț de ultimă oră de la ANM. Vremea se schimbă radical
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
kanald.ro
Cine este Daniela, românca de 48 de ani, găsită moartă în propria casă, în Italia. Ce spun autoritățile italiene despre decesul ei
Cancan.ro
Călin Georgescu, prima REACȚIE după ce George Simion a pierdut alegerile prezidențiale 2025: 'Mă rog pentru Nicușor Dan'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Amendă pentru românii care nu au număr la casă sau apartament. Proprietarii de locuințe sunt obligați
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Ce a postat Mădălina Ghenea în ziua în care noua iubită a milionarului Grigor Dimitrov, fostul partener al româncei, a scris că adoră „fiecare centimetru” din el
stirilekanald.ro
Mămica a doi copii, răpită din fața casei și abandonată într-o mașină în flăcări. Mesajele cumplite pe care le-a primit soțul de la răpitori
Mihai Voropchievici, Horoscop Runic pana pe 26 mai 2025. Racii vor sustine o mica batalie, Scorpionii se afla pe o pojghita de gheata, Capricornii sunt marii castigatori
MediaFlux
Telefoanele mobile interzise începând cu 20 iunie 2025. Reglementările UE vizează și România
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Plantele care te ajuta să dormi mai bine. Se găsesc foarte ușor și le poți pune în dormitor