S-a adoptat decizia prin care solicitanţii de azil consideraţi periculoşi să nu mai fie eliberaţi pe cauţiune

Secretarul american al justiţiei, William Barr, a adoptat marţi o decizie în baza căreia solicitanţii de azil care demonstrează "temeri credibile" şi sunt în situaţia de a fi expulzaţi să nu mai poată fi eliberaţi pe cauţiune de judecătorii de imigraţie. Decizia, care va intra în vigoare peste 90 de zile, poate duce la menţinerea imigranţilor în custodia autorităţilor pe termen nedefinit, relatează miercuri Reuters şi CNN.

17 apr. 2019, 07:48
S-a adoptat decizia prin care solicitanţii de azil consideraţi periculoşi să nu mai fie eliberaţi pe cauţiune

Conform deciziei de marţi a ministrului justiţiei, va fi la latitudinea Departamentului Securităţii Interne să stabilească dacă imigranţii care au intrat ilegal în SUA iar ulterior au solicitat azil să fie sau nu puşi în libertate.

Hotărârea anunţată marţi de Barr blochează practic eforturile concertate ale avocaţilor imigranţilor şi ale militanţilor pentru drepturile imigranţilor de a permite audierea în faţa unui judecător a solicitanţilor de azil intraţi ilegal în SUA şi reţinuţi de autorităţi, în vederea eliberării lor condiţionate, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, potrivit unor avocaţi ai imigranţilor, de multe ori judecătorii stabilesc sume prohibitive de plată în astfel de cazuri, context în care în ultimele luni s-au derulat o serie de acţiuni de strângere de fonduri prin crownfunding (multifinanţare) cu scopul de a achita cauţiunea imigranţilor şi a-i pune în libertate.

American Civil Liberties Union (ACLU), puternica organizaţie pentru apărarea drepturilor civile, a promis că va contesta această decizie în tribunale. „Constituţia noastră nu-i permite guvernului să-i închidă pe solicitanţii de azil dincolo de aplicarea legală a legii”, a subliniat ACLU pe contul său de Twitter, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Citeşte şi Migranţii din America Centrală au intrat în forţă în Mexic

Noua politică vine să confirme promisiunea lui Donald Trump de a pune capă practicii „catch and release” (prinde şi eliberează), atât de criticată de preşedintele SUA. New York Times a precizat că ea nu-i va viza pe imigranţii care au intrat legal şi au depus o cerere de azil chiar la frontieră.

Donald Trump a făcut din lupta împotriva imigraţiei ilegale un punct central al guvernării sale şi i-a descris pe migranţii veniţi în ultimele luni din America Centrală drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale, acuzându-i regulat pe democraţi de laxism, otrivit Agerpres.

În ultimele zile, el a ameninţat să-i transfere pe imigranţii ilegali arestaţi la frontieră spre „oraşele-sanctuar” ale SUA, majoritatea democrate, provocând critici din partea adversarilor săi politici.