Şeful INEC dezvăluie cât au costat expertizele criminalistice în cazul Colectiv

Surprinzător sau nu, expertizele criminalistice în cazul Colectiv au costat extrem de puţin, în jur de 1.000 de lei. La 3 luni şi ceva de la tragedie, ancheta nu este pe deplin finalizată, dar potrivit şefului experţilor va fi gata în cel mult două săptămâni.

04 feb. 2016, 10:52
Şeful INEC dezvăluie cât au costat expertizele criminalistice în cazul Colectiv

Şeful experţilor a făcut câteva dezvăluiri în cazul anchetei de la Colectiv. Potrivit acestuia, raportul de expertiză în cazul Colectiv va fi gata până la sfârşitul lunii februarie, scrie ziarulring.ro. 

„Sper să fie gata pe la jumătatea lunii, dar s-ar putea să mai întârzie o săptămână. Până nu termin şi determinările de la Universitatea Politehnica Bucureşti, nu am cum să finalizez raportul. Cu siguranţă va fi gata până la sfârşitul lunii. Vă garantez. Vreau să fie totul clar şi lucrarea să fie completă”, a declarat Grigoraş Beţiu, directorul INEC pentru ziarul ring.

CITEŞTE ŞI Despăgubiri RECORD după tragedia din Colectiv. Câţi bani vor de la stat supravieţuitorii şi rudele celor decedaţi VIDEO

Informaţia care va uimi pe toată lumea este legată de costul expertizelor criminalistice foarte ample, dar care au costat extrem de puţin:

Din punctul nostru de vedere, al INEC, putem vorbi de un cost foarte mic. Pentru că noi avem un normativ prin care fiecare obiectiv pe care îl tratăm, indiferent de amploarea lui, are un cost bine determinat. Ca să vă dau un exemplu, e un ordin de ministru care stabileşte valoarea de 900 de lei pentru trei întrebări, trei obiective. Şi pentru fiecare obiectiv în plus încă 90 de lei. Deci, dacă sunt patru obiective, costul este de 990 de lei. Dacă sunt cinci obiective, avem 1.080. Astea sunt consturile. Deci, din punctul nostru de vedere, nu sunt nişte costuri extraordinare”, spune directorul INEC.

La această sumă, directorul INEC mai adaugă mici cheltuieli legate de consumabile:

”Vor mai fi, într-adevăr, nişte cheltuieli pe consumabile, pe experimentele care se fac la UPB, pentru că le vom suporta noi, şi, în final, Parchetul”, spune Grigoraş Beţiu.

Cât despre costul expertizelor de la INSEMEX, inclusiv celebrul experiment judiciar în care s-a reprodus, practic, la scară, clubul Colectiv în momentul dezastrului, şeful experţilor pe ţară a declarat că aceştia au lucrat PRO BONO, iar astfel costul a fost ZERO.