S-a aflat de unde a adus „pacientul zero” COVID-19 în Marea Britanie. „Toţi erau transpiraţi, locul ideal de transmitere a unui virus”

Consultantul IT, Daren Bland (50 ani), a petrecut un sejur de patru zile în stațiunea de schi Ischgl, din Alpii Tirolezi, la mijlocul lunii ianuarie, după  care la întoarcerea în Marea Britanie a dezvoltat simptome asemănătoare Covid-19, fiind depistat pozitiv.

26 mart. 2020, 07:39
S-a aflat de unde a adus „pacientul zero” COVID-19 în Marea Britanie. „Toţi erau transpiraţi, locul ideal de transmitere a unui virus”

Daren Bland, din East Sussex este considerat a fi cel mai probabil „pacientul zero” din Marea Britanie infectat cu coronavirus. Se pare că el a adus virusul din Alpii austrieci, din staţiunea Ischgl, la jumătatea lunii ianuarie, ceea ce înseamnă că virusul ar fi ajuns în Marea Britanie cu o lună mai devreme decât se credea inițial.

Asta în condiţiile în care prima transmisie a coronavirusului de la om la om în Marea Britanie se crede că a avut loc pe 28 februarie, în timp ce primul caz înregistrat a fost pe 31 ianuarie.

Citeşte şi Care vor fi vârfurile pandemiei de coronavirus în România, explicate de un specialist. Primul maxim îl aşteptăm de 1 mai VIDEO

Daren Bland a fost la Ischgl în 15 ianuarie, iar la întoarcerea acasă, în Maresfield, le-a transmis virusului atât soţiei sale, Sarah, dar şi copiilor săi.

De asemenea, doi prieteni ai lui Bland, din Danemarca și Minnesota (SUA), cu care consultantul IT a schiat în Austria, s-au îmbolnăvit și ei de coronavirus. Mai mult, în săptămânile care au urmat, până la jumătatea lunii februarie, mai mulţi oamenii din Maresfield, localitatea unde trăieşte Daren Bland, au fost la rândul lor infectaţi.

Ce este mai grav este că foarte probabil ca infecţia să se fi răspândit de la Ischgl în toată Europa, fără să fi fost detectată timp de mai multe săptămâni, aceasta fiind în mod obişnuit o staţiune foarte aglomerată. „Oamenii erau transpiraţi după schi, era înghesuială mare, iar ospătarii trimiteau sticlele cu băutură din mână în mână. Nu era loc mai bun de răspândire a unui virus”, îşi aminteşte Daren Bland despre atmosfera dintr-un bar din staţiune. El s-a îmbolnăvit pe 20 ianuarie, la doar o zi după ce a revenit în Marea Britanie.